Начало › Още за ... › Рецепти

Статии | Рецепти

Публикувани статии: 47
Показване статии: 6 - 10

Вкусен праз през зимата
Празът е ценен източник на хранителни вещества, минерални соли и витамини (витамн А и С). Те се намират главно в лъжливото стъбло, което образува и заради което се отглежда.

Ряпа за зимата
Зимната ряпа ще е чест гост на трапезата. За да я съхраните за зимните месеци, можете да избирате между бяла и черна. Бялата ряпа е по-слабо лютива и с по-нежно месо, по-високодобивна, а  черната ряпа съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно растение. Кореноплодите на зимната ряпа са сочни, месести с парлив вкус и характерна миризма, която се дължи на етеричното масло. Те съдържат още захари, пектини, минерални соли на желязото, медта, цинка, мангана и др.

Как да съхраним тиквите
Тиквите на пръв поглед тиквите да изглеждат здрави, но за да ги запазите за по-дълго време, трябва да ги съхраните при подходящи условия. При по-висока температура те бързо омекват и се скапват, а при по-ниска могат да замръзнат и развалят.

Как да запазим лука?
За да запазим лука за по-дълго време, задължително трябва да се подберат добре узрели глави, които да се изсушат и да се разположат в сандъчета.

Как зелените домати да се запазят по-дълго
Ако при ликвидиране на насаждението от домати сте набрали зелени зеленчуци и искате те да останат по-дълго време такива, за да ги използвате за туршии, е добре да ги съхраните по-далеч от червените.

Публикувани статии: 47
Показване статии: 6 - 10

Вижте още

Паркът Гюел – символика и експресизъм
Паркът Гюел е емблематично място, в което фантазия и реалност си дават среща и оформят една нова естетика, изпълнена със символизъм и отворена към по-тясна връзка с природата.

Мушкатата презимуват със старите си “одежди” – Резитба се извършва преди отново да се изнесат навън
Подрязване на мушкатата се прави едва след като презимуват, в началото на пролетта (март), при подготовката на растенията за изнасянето им отново навън. Тогава на старите растения се прави силна резитба, като на всяко здраво стъбло се оставят не повече от 2 до 5 пъпки (в основата на всяка листна дръжка се образува нова пъпка) и така се получават гъсти и обилно цъфтящи екземпляри.

Голямата перспектива
Вероятно и вие сте обръщали внимание на факта, че понякога дори еднакви по големина дворни места изглеждат ту малки, ту големи. Всичко е въпрос на визуални ефекти. Колко голям е участъкът според вашите очи зависи единствено от това как той е оформен.

Календар на градинаря

Месец Октомври: Важно през октомври
През октомври градината бързо се променя. Припламват в жълто, пурпурно, оранжево, кафяво храсти и дървета, някои от тях садени специално заради тази им есенна премяна. Започват постепенно да посърват лехите с цветя и зеленчуци, уморено се поклащат клоните на плодните дръвчета, освободили се от плодовия си товар. Цялата градина се готви вече за зимната почивка.

Прочети повече
Виж календара за годината