Начало › Растения › Съветник › Овошки

Статии | Овошки

Публикувани статии: 71
Показване статии: 6 - 10

Берете ябълките според зрелостта и предназначението им
На всеки сорт ябълки е присъща определена степен на зрелост, при която плодовете се съхраняват най-добре. Така, продължителността на съхранение на плодовете на повечето есенни и зимни сортове е по-голяма, ако прибирането им се е състояло в началото на беритбената им зрялост.

Прибиране на плодовете от аронията
В зависимост от района плодовете на аронията зреят от началото на август до към 20-то число на септември и узряват доста дружно, не окапват лесно и затова може да се берат до 7-10 дни след като узреят първите плодчета. Плодовете се берат ръчно на цели гроздчета или механизирано с касисокомбайн

Берете гроздето след росата
Гроздето на всяка лоза не узрява едновременно и затова всеки сорт се бере по 2-3 пъти. Качеството на плодовете се запазва, когато гроздоберът започне сутрин рано, след като се вдигне росата. Не се работи и на обяд в горещите часове, продължава се при захлаждане на времето. След дъжд трябва да се изчака 1-2 денонощия.

Овошките залагат следващата реколта
Основите на плодовата реколта при овощните видове се залага през предшестващата година. От началото на юни до началото на август настъпват началните процеси на диференцирането на плодните пъпки при отделните видове.

Подхранете културите с коприва
За да отгледате зеленчуци и плодове, които не съдържат вредни вещества, трябва да се откажете от използването на химикали. Как да се борите с вредителите и да имате в същото време добра реколта без такива средства? Ако на растенията са се настанили вредители, трябва да не ги пръскате с хербициди, а с настойки и отвари от определени растения или безвредни препарати

Публикувани статии: 71
Показване статии: 6 - 10

Вижте още

Форсирайте лалета за Нова година
Форсирането е въздействие над растението по различни начини, с цел цъфтеж в нехарактерни за него срокове. При лалетата това може да се случи от декември до април. За начало трябва да изберете едри луковици: екстра (с диаметър повече от 3,5 см) и първо качество (3-3,5 см).

Целина
Ароматната подправка намира широко приложение в националната ни кухня. Използва се за подправка на зеленчукови супи,  на маринати, ястия от месо, без нея не минава телешкото варено,  диетични храни, консерви   и др. Добре се комбинира с майорана, чеснов лук, мащерка, лук. Кореновиднана целина се използва и в самостоятелни ястия.

Черешата се нуждае от “фризура”
С резитбата се оказва съществено влияние върху растежа и плододаването на дърветата и се удължава животът и плододаващият им период. Те трябва да се прилагат много конкретно в зависимост от растежните особености на вида и сорта, възрастта на растението и състоянието на отделните клонки.

Календар на градинаря

Месец Юни: Важно през юни
Термометрите в метеорологичните станции тръгват в надпревара да покажат, че става по горещо, сякаш ни предупреждават, че идва истинското лято. И наистина на 22 юни отбелязваме първия му ден - най-дългият от всичките триста шестдесет и пет. В приятните предчувствия за слънце, море и почивка не пренебрегваме обаче грижите за потъналата в зеленина и цветно разнообразие дворна градина. Има какво да се върши през юни и то много.

Прочети повече
Виж календара за годината