Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци

Статии | Зеленчуци

Публикувани статии: 102
Показване статии: 21 - 25

Приберете захарната царевица 20 дни след свилата
Моментът за прибиране е важен, от него зависи количеството и качеството на продукцията. Ако берете, преди да е настъпила оптималната зрялост, зърната са воднисти и са с ниско съдържание на сухо вещество, тогава царевицата не е добра за прясна храна и за преработка. Презрялата пък е безвкусна, зърната са скорбелни и плътни.

През юли подхранете червените зеленчуци
Доматите са взискателни и добре се развиват на структурни, с високо съдаржание на хранителни вещества почви. Заради това чрез торонето трябва да се създаде оптимален хранителен режим, който да осигури добър растеж и развитие на  растенията. През вегетацията не се дават фосфор и калий.

Брашнестата мана мори дините
По надземните  части на растенията – листа, листни дръжки, стъбла се появяват белезникави петна, покрити с бял брашнест налеп от мицела и спорите на гъбата. Петната се разрастват бързо, сливат се и обхващат цялата листна повърхност. По-късно белият налеп придобива сив до ръждивокафяв цвят. Силно засегнатите листа прегарят и изсъхват, а завръзите окапват.

Поливайте редовно водният лук
Водният или т. нар. каба лук е традиционна култура за нашия народ. Използват се най-вече сладките и полулютиви лукове. Сред народа са разпространени сортовете: Самоводска каба, Испанска каба, Софийска каба с жълти луковици и Асеновградска каба с червени луковици. Луковиците на тези сортове са по-малко лютиви и са подходящи за консумация в прясно състояние.

Зеленчуковите култури се поливат сутрин
Едно от най-важните агротехнически мероприятия при отглеждане на зеленчуците е напояването. То се прилага по два начина - повърхностно и подпочвено. Към повърхностното напояване спадат гравитационното напояване, дъждуването и капкуването. При гравитационното напояване и дъждуването е добре поливането да става в хладните часове на деня - сутрин до 10 часа, привечер или през нощта.

Публикувани статии: 102
Показване статии: 21 - 25

Вижте още

Италианската змия
Кратуната "Италианска змия" е един от малкото редки видове кратуни, които действително са годни за консумация. Ако се откъсне леко незряла, месестата част се приготвя подобно на патладжана. Кратуната е толкова добра, колкото тиквичките, но с по-твърда консистенция и по-лека на вкус.

Крушата
Широкото разпространение на крушата в световен мащаб се дължи на ценните й плодове, както за прясна консумация, така и за преработка. Плодовете от висококачествените сортове са превъзходен десертен плод със сочно топящо се месо, приятен аромат и много добро съчетание на захари и киселини.

Чародейната фрезия е много капризна към светлината
Прекрасната ароматна фрезия е слязла от високите плата на Кейптаун в Южна Африка. Отначало са използвали само няколко вида, но поради големият интерес към тази култура е започнала усилена селекционна дейност. Днес се разпространяват се над 200 сорта.

Календар на градинаря

Месец Юни: Важно през юни
Термометрите в метеорологичните станции тръгват в надпревара да покажат, че става по горещо, сякаш ни предупреждават, че идва истинското лято. И наистина на 22 юни отбелязваме първия му ден - най-дългият от всичките триста шестдесет и пет. В приятните предчувствия за слънце, море и почивка не пренебрегваме обаче грижите за потъналата в зеленина и цветно разнообразие дворна градина. Има какво да се върши през юни и то много.

Прочети повече
Виж календара за годината