Начало › Растения › Отглеждане › Болести и вредители

Статии | Болести и вредители

Публикувани статии: 122
Показване статии: 11 - 15

Столбур
Причинител на болестта е Mycoplasma, която се съхранява в цикадката Hyalesthes obsoletus. Тя се заразява от болните растения и разпространява болестта като смуче сок от здравите

Краставична мозайка
Връхните листа остават дребни, междувъзлията им се скъсяват и те се нагърчват. По тях се появява мозаично прошарване. По долните листа петната са едри, хлоротични, с кафяв венец. Цветовете не се развиват нормално и остават стерилни.

Оидиум по лозята
Оидиумът е много опасна болест на лозата. Причинява се от гъбата Uncinuba necator. Болестта се развива по всички зелени части, но най-големи повреди причинява на ягоридата. Първите признаци на болестта се забелязват трудно.

От какво боледува бостанът?
Вертицилийно и фузарийно увяхване,  алтернария, бактериален пригор, памукова листна въшка, паяжинообразуващи акари- при борбата с вредителите изключително важи правилото - да не се пръска по време на беритбите

Брашнестата мана мори дините
По надземните  части на растенията – листа, листни дръжки, стъбла се появяват белезникави петна, покрити с бял брашнест налеп от мицела и спорите на гъбата. Петната се разрастват бързо, сливат се и обхващат цялата листна повърхност. По-късно белият налеп придобива сив до ръждивокафяв цвят. Силно засегнатите листа прегарят и изсъхват, а завръзите окапват.

Публикувани статии: 122
Показване статии: 11 - 15

Вижте още

Дините се засяват до края на март
Динята е топлолюбиво, светлолюбиво и сухоустойчиво растение. Оптималната температура за растежа и развитието й е около 25ºС. При температури под 12ºС и над 40ºС хранителният баланс силно се нарушава и растенията страдат. У нас се отглеждат предимно като средно ранно производство.

Сливата
Сливите са богати на фосфор, което ги определя като тонизираща храна. Богати са и на калий, който стимулира сърдечната дейност и кръвообращението и ги прави подходящи за болни от подагра и ревматизъм. Имат високо съдържание на желязо и затова са добро средство при лекуване на анемични състояния.

Сините сливи имат многообразна употреба
Плодовете се използват за консумация в прясно състояние, за замразяване, сушене, сладка, конфитюри, мармалади, компоти, сокове, нектари, мусове. Сливите са богати на захари, органични киселини, дъбилни и багрилни вещества, пектин, витамини и минерални соли.

Календар на градинаря

Месец Декември: Важно през декември
В първия зимен месец градинарите имат повече свободно време, което им дава възможност без да бързат, да си направят планове за работата през лятото, да помислят къде и какво е нужно да обновят.

Прочети повече
Виж календара за годината