Начало › Растения › Отглеждане › Болести и вредители

Статии | Болести и вредители

Публикувани статии: 122
Показване статии: 6 - 10

Брашнеста мана по розите
Гъбично заболяване по розите, при което се появяват малки черни точки, понякога прерастват в дупчици, после листата на растението пожълтяват и умират

Гъби могат да разболеят краставиците
Почерняването и загиването  на корените на краставиците е болест, позната като "кореново или стъблено гниене". Най-често тези повреди се дължат на няколко вида гъби, които обитават почвата и през кореновата система проникват в растенията: Pytium, Phytophtora, Rhizuctonia, Fuzarium. Причина за болестта богат да бъдат и някои други фактори - използване на пресен оборски тор, ниска температура на почвата, на въздуха и др.

Подхранете културите с коприва
За да отгледате зеленчуци и плодове, които не съдържат вредни вещества, трябва да се откажете от използването на химикали. Как да се борите с вредителите и да имате в същото време добра реколта без такива средства? Ако на растенията са се настанили вредители, трябва да не ги пръскате с хербициди, а с настойки и отвари от определени растения или безвредни препарати

Бадемов семеяд
Бадемовият семеяд е дребна осичка - 4-6 мм дължина при мъжките и 7-8 мм при женските. Тялото й матовочерно, покрито с къси космици, коремчето е вретеновидно и при женските завършва с яйцеполагало. Двата чифта крила са стъкленопрозрачни. На външен вид семеядът прилича на крилата мравка.

Мана по лозята
Маната е най-опасната болест по лозата. Причинява се от гъбата Plasmopara viticola. Болестта се развива през целия вегетационен период. Гъбата напада всички зелени части на лозата, като причинява образуването на петна с различна форма и големина.

Публикувани статии: 122
Показване статии: 6 - 10

Вижте още

Изберете и засадете десертни лози
Мискет ран е много ранен сорт. Лозите са силно растящи. Гроздът е рехав и средно голям (260 г). зърното е едро (,5 г), овално, с крехка кожица. Оцветено е тъмносиньо, с месеста консистенция и силен мискетов аромат. Лозите плодоносят при резитбата Гюйо. Средният добив от лоза при тази резитба е 4,5-5 кг при 16% захари и 6 г/л общи киселини. Гроздето понася добре транспортиране. Лозите имат добра студоустойчивост.

Цвеклото влиза в салата след варене
Салатното цвекло е двугодишно растение, което през първата година образува кореноплод, а през втората - цветоносно стебло. По хранителна стойност отстъпва само на морковите. Кореноплодите се използват за ястия, салати, маринати, листата също са предпочитана храна.

Френското грозде изисква постоянна “подстрижка”
Храстовидната форма е характерна за растежа на френските грозда. За да я формирате през първите две - три години правете редовна резитба. Това се прави по време на дълбокия покой след листопада до началото на вегетацията, но не по-късно от средата на месец март. Всяка година от приосновните пъпки на кореновата шийка израстват голям брой издънки. Цветът им е важен признак, който се използва при резитбата. Едногодишните издънки са сиво-белезникави, двугодишните - канелени със сиви ивици, тригодишните - сиви или сивокафеникави, четиригодишните - сивочерни. Най-висок добив се получават от две и тригодишните основни клони.

Календар на градинаря

Месец Октомври: Важно през октомври
През октомври градината бързо се променя. Припламват в жълто, пурпурно, оранжево, кафяво храсти и дървета, някои от тях садени специално заради тази им есенна премяна. Започват постепенно да посърват лехите с цветя и зеленчуци, уморено се поклащат клоните на плодните дръвчета, освободили се от плодовия си товар. Цялата градина се готви вече за зимната почивка.

Прочети повече
Виж календара за годината