Начало › Растения › Отглеждане › Болести и вредители

Статии | Болести и вредители

Публикувани статии: 122
Показване статии: 1 - 5

Прекопайте под ореха, за да изгоните семеяда
В края на лятото и началото на есента под ореховите дървета се забелязват немалък брой опадали червиви плодове. Причинителят на тези повреди е дребната пеперуда Carpocapsa amplana, позната като орехов плодов червей или орехов семеяд.

Късовъзлие мъчи втрънчените лози
Причинител на късовъзлието при лозите е Fan leaf virus.  Признаците на типичното късовъзлие се проявяват по леторастите, които са със силно скъсени зигзаговидни междувъзлия, двойни възли и много колтуци, поради което лозите изглеждат като втрънчени. Листата са асиметрични, деформирани и по-дребни, със силно удължени зъби и в някои случаи с широко отворен опашен вряз. Гроздовете са малки, с дребни и голям брой неоплодени зърна.

Къде зимуват болестите?
В късна есен, след листопада, когато дърветата навлизат в зимен покой, от съществено значение е да се знае къде остава и как се запазва през зимата заразата от болестите, как презимуват неприятелите. 

От какво боледуват клубените
Картофите да се прибират в техническа зрялост в сухо време. За съхранение да се подбират само здрави клубени. При изваждането и транспортирането да не се допуска нараняване на клубените. Хранилищата да се обеззаразяват с 1%-тов формалинов разтвор или 1% бордолезов разтвор. 

Полска мишка
Неприятел с големина на плъх, с дълга опашка и предни две лапи като лопатки слиза в лехата на разсада, прави хоризонтални канали успоредно на разсада или под самия него, пресичайки между отделните стъбла. Така той подкопава растенията и стъблата изсъхват.

Публикувани статии: 122
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

За киселото зеле се погрижете отсега
Късното зеле се отглежда за зимнина. Различава се от ранните и средноранните култури по сроковете за производство на разсад, разсаждане и прибиране на реколтата.За късното главесто зеле семената се засяват в открити лехи към 10-15 юни.

Загрибете лозята
Загрибването се извършва късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване лозите през зимата. При прилагане на системата Гюйо преди загрибването се извършва есенна резитба. 

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.

Календар на градинаря

Месец Февруари: Важно през февруари
През февруари зимата започва да ни омръзва. Някъде дълбоко в нас се заражда желанието ни да видим по-скоро пак градината, потънала в зеленина и пищни цветове. А и февруари, като че ли разбрал това, става някак си по-мек и с малкото си дни сякаш бърза да си иде. Все още е зима, но предпролетното настроение ни кара да направим нещо за идващата пролет.

Прочети повече
Виж календара за годината