Начало › Растения › Отглеждане › Резитба

Статии | Резитба

Публикувани статии: 28
Показване статии: 26 - 28

Най-доброто време за резитба е студеното
При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване. Зимните са основни, тяхното време е есента, след листопада, до началото на пролетта. При зимните резитби за формиране и подмладяване се премахва голяма част от дървесината.

Боровинката не се реже първите години
След засаждането и през следващите няколко години културната боровинка не изисква резитба. Премахват се само повредените клончета. Резитбите започват от четвъртата година. Въпреки създадените благоприятни условия за отглеждането им, не може да се очаква хубав плод, ако храстите никога не се подрязват.

Резитбата ще направи старите храсти отново пищни
Храсти като форзицията или някои видове спиреи с времето се оголват отдолу и започват за цъфтят зле. Можете да им върнете предишната красота с помощта на резитба. През есента срежете главните стъбла на височина 30-50 см от почвата. През пролетта от тях ще излязат много нови филизи.

Публикувани статии: 28
Показване статии: 26 - 28

Вижте още

Ако имате полски хвощ, значи почвата ви е кисела
Полският хвощ (Equisetum arvense) е многогодишен коренищен плевел. Унищожава се трудно, тъй като лесно се размножава. Коренището му е силно разклонено, а на дълбочина прониква до около 1 метър. Върху него на отделни места има клубенови образувания, които съдържат резервни хранителни вещества. Хвощът образува два вида надземни стъбла. Едни от тях са плодни. Те са неразклонени, кафяви, сочни. Достигат до 25-30 см височина, развиват се рано напролет и завършват на върха със спороносно класче. Другите стъбла са безплодни, разклонени, зелени, високи до 50 см. Те се развиват по-късно.

Ще получите качествена реколта, ако проредите грозде, зърна и листа
Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Те се приемат по-добре от консуматора и са по-трайни при съхранение. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заедно с филизенето, а второто след завързването. Оставят се определен брой оформени гроздове в зависимост от силата на лозите. Запазват се добре развитите, разпределени равномерно по кордоните и плодните пръчки на главините.

Сейте кориандър и през март
Кориандърът е едногодишно растение, което се отглежда заради семената. Бива дребноплоден и едроплоден. Използа се като подправка в хранителната, като етерично масло в парфюмерията и като глицериново масло в текстилната промишленост.

Календар на градинаря

Месец Май: Важно през май
Всичко цъфти. Цъфтят поля и гори, цъфтят села и дворове. Вълнуващи багри преливат от едни в други, за да се слеят в безбрежна синева. И с ритъма на този тържествен парад на красотата разцъфва и човешката жажда за съзидание и светлите чувства за слънчеви дни. В майската омая от дългоцветни струи запретваме ръкави за работа по поля и градини, за да черпим с пълни шепи от насладата на събудилата се природа.

Прочети повече
Виж календара за годината