Начало › Растения › Отглеждане › Размножаване

Статии | Размножаване

Публикувани статии: 50
Показване статии: 21 - 25

Подгответе разсад за карфиол и броколи
Цветното зеле се разделя на две разновидности - карфиол и броколи. За нашите почвено-климатични условия най-подходящо е отглеждането им като есенна култура. При добра агротехника в по-хладни райони карфиолът може да бъде отгледан и като пролетна култура, докато броколите най-успешно се отглеждат като късна есенна култура. Оптималната температура за развитието на цветните глави при карфиола е 18-20ºС, а за броколите около 16 до 24ºС. И двете култури се отглеждат при поливни условия и много добре реагират на дъждуване. При високи температури над 25 ºС, карфиолът усилено развива листна маса и главите стават рехави, а броколите започват да прорастват и да цъфтят.

Размножаване на касис чрез отводи
Размножаването на касиса чрез отводи е много практичен и широко разпространен начин сред овощарите. Те биват вертикални или хоризонтални.

Побързайте, ако все още не сте засадили черешата
Черешата трябва да се засажда на места, които напълно задоволяват биологичните изисквания на дръвчето. Теренът не трябва да е разположен на височина, по-голяма от 800-900 м н. в., трябва да има добър дренаж и наклон до 18 градуса, добра защитеност от силни ветрове по време на цъфтежа.

Семената обичат топло легло
През пролетта се засяват семената на много зеленчукови култури. За да поникнат навреме и редовно, трябва да им се осигурят някои важни неща - легло, влага, температура, въздух.

Семената кълнят на сянка, разсадът живее на слънце
Сега е времето, когато се отглежда разсад за домати и краставици в оранжерии. Семената се засяват в обеззаразени дървени сандъчета, дълги 50 см, широки 35 см и дълбоки 10 см. Съдовете трябва да са на поставки, за да нямат пряк допир с почвата в оранжерията, за предпазване от евентуални зарази. Първоначално се засенчват, докато поникнат семената, за да не "изгорят".

Публикувани статии: 50
Показване статии: 21 - 25

Вижте още

Цвеклото капризничи до образуване на листата
Салатното цвекло е един от позабравените зеленчуци, които отново стават все по-популярни. То е кореноплодна зеленчукова култура, която се съхранява много добре през есента. Богато е на захари, витамини, минерални вещества и др. Регулира високото кръвно налягане, обмяната на веществата, полезно е при бъбречни заболявания. По своята хранителна стойност  отстъпва само на морковите. Използва се за приготвяне на салати, супи, предястия, за зимнина и др.

Фаворитът на вертикалното озеленяване
Клематисите превръщат в райско кътче дори обикновената беседка, тераса, ограда, украсяват стени, създават красиви цветни петна и са идеален елемент, а защо не и център за различни композиции. Разнообразните форми и багри позволяват да се правят най-различни съчетания. И още едно ценно качество - студът не ги притеснява...

Календар на градинаря

Месец Октомври: Важно през октомври
През октомври градината бързо се променя. Припламват в жълто, пурпурно, оранжево, кафяво храсти и дървета, някои от тях садени специално заради тази им есенна премяна. Започват постепенно да посърват лехите с цветя и зеленчуци, уморено се поклащат клоните на плодните дръвчета, освободили се от плодовия си товар. Цялата градина се готви вече за зимната почивка.

Прочети повече
Виж календара за годината