Начало › Растения › Отглеждане › Размножаване

Статии | Размножаване

Публикувани статии: 50
Показване статии: 21 - 25

Подгответе разсад за карфиол и броколи
Цветното зеле се разделя на две разновидности - карфиол и броколи. За нашите почвено-климатични условия най-подходящо е отглеждането им като есенна култура. При добра агротехника в по-хладни райони карфиолът може да бъде отгледан и като пролетна култура, докато броколите най-успешно се отглеждат като късна есенна култура. Оптималната температура за развитието на цветните глави при карфиола е 18-20ºС, а за броколите около 16 до 24ºС. И двете култури се отглеждат при поливни условия и много добре реагират на дъждуване. При високи температури над 25 ºС, карфиолът усилено развива листна маса и главите стават рехави, а броколите започват да прорастват и да цъфтят.

Размножаване на касис чрез отводи
Размножаването на касиса чрез отводи е много практичен и широко разпространен начин сред овощарите. Те биват вертикални или хоризонтални.

Побързайте, ако все още не сте засадили черешата
Черешата трябва да се засажда на места, които напълно задоволяват биологичните изисквания на дръвчето. Теренът не трябва да е разположен на височина, по-голяма от 800-900 м н. в., трябва да има добър дренаж и наклон до 18 градуса, добра защитеност от силни ветрове по време на цъфтежа.

Семената обичат топло легло
През пролетта се засяват семената на много зеленчукови култури. За да поникнат навреме и редовно, трябва да им се осигурят някои важни неща - легло, влага, температура, въздух.

Семената кълнят на сянка, разсадът живее на слънце
Сега е времето, когато се отглежда разсад за домати и краставици в оранжерии. Семената се засяват в обеззаразени дървени сандъчета, дълги 50 см, широки 35 см и дълбоки 10 см. Съдовете трябва да са на поставки, за да нямат пряк допир с почвата в оранжерията, за предпазване от евентуални зарази. Първоначално се засенчват, докато поникнат семената, за да не "изгорят".

Публикувани статии: 50
Показване статии: 21 - 25

Вижте още

Бамята не понася засенчването
Бамята произхожда от тропична Африка, затова е и една от най-петенциозните по отношение на топлината култури. За храна се използуват плодовете на бамята, които се берат в техническа зрелост - няколко дни след прецъфтяването, преди да са започнали да се образуват семената и да загрубее тъканта. В този стадий на развитие те са нежни и крехки. Използва се в прясно състояние и консервирана. Някои от сортовете бамя, каквато е Каваклийската се сушат, като се нанизват на низи и се използуват за готвене през зимата. Семената на бамята може да се използват и като заместител на кафето.

Астилбето блести в ярки багри
Препоръчва се астилбето да се сади на места, които са защитени от обедното слънце, на лека сянка или полусянка от северната страна на зданията, около водоеми или фонтани, където повишената влажност на въздуха влияе благоприятно на неговото развитие. Под големи дървета, на прекалено сенчести места астилбето расте зле.

Племето на зюмбюлите
В голямото семейство кремови има неповторимо красиви растения. Едни от най-оригиналните са от "племето" на зюмбюлите, които имат хубав аромат и екзотични цветове....

Календар на градинаря

Месец Октомври: Важно през октомври
През октомври градината бързо се променя. Припламват в жълто, пурпурно, оранжево, кафяво храсти и дървета, някои от тях садени специално заради тази им есенна премяна. Започват постепенно да посърват лехите с цветя и зеленчуци, уморено се поклащат клоните на плодните дръвчета, освободили се от плодовия си товар. Цялата градина се готви вече за зимната почивка.

Прочети повече
Виж календара за годината