Начало › Растения › Отглеждане › Торене

Статии | Торене

Публикувани статии: 36
Показване статии: 21 - 25

Нуждите на кивито
Кивито е между най-"младите" овощни култури у нас, затова около отглеждането му има доста неясноти. Това растение се е изградило билогично под защитата на разредена гора, при нормални валежи и богата, дълбока рохкава и дренирана почва. Характерни за него са плитко разположените корени - на 5-6 см под повърността.

Касисът се нуждае от прецизно подхранване
Френското грозде, особено касисът реагира силно на торене. Касисът извлича повече фосфор от почвата, отколкото ягодата и малината. Нуждае се много и от азотно торене, а в редица случаи и от калиево. През първите години след засаждането грижите трябва да се насочат за формиране на силни храсти, които встъпват по-рано в пълно плододаване и дават високи добиви.

Цветята се подхранват през пролетта
През зимата не е необходимо да подхранвате стайните цветя. В периода на покой растенията имат малка нужда от хранителни вещества и тя може да бъде задоволена от наличните количества в почвата.

Пак ще берете много грозде, ако наторите
Истина е че има асми, които с десетки години не са торени и всяка година, кога повече, кога по-малко, раждат. Но истина е и че от лозето всяка година се извличат с реколтата и изрязаните пръчки много хранителни за лозата вещества. Те трябва периодично да се възстановяват в почвата. И тук на помощ идва торенето.

За или против компостът
Компостът е продукт от добре разложена смес от растителни, животински и кухненски отпадъци. Наименованието му е френско и означава комбиниран тор. Всяко домакинство, което има дворна градина би следвало да си приготвя компост. По съдържание на хранителни вещества той съперничи с оборския тор, а понякога дори го превъзхожда. Качеството му зависи от какви отпадъци се състои и при какви условия те са били разложени.

Публикувани статии: 36
Показване статии: 21 - 25

Вижте още

Маточината - с аромат на лимон
Тя е подправка, която благодарение на приятния ментово-лимонен вкус е подходяща за ястия от риба, месо, гъби, дивеч, птици. Използват се предимно листата, макар че всички части на растението ухаят приятно. Това се дължи на  органичните киселини и етеричните масла, които съдържа.

Пиперът
В статията "Пиперът" в достъпна форма са описани морфологичните и биологичните особености, сортовото разнообразие, разпространението, стопанското значение, агротехниката на отглеждане - при полски условия, в пластмасови и стъклени оранжерии. Дадена е и информация за болестите и неприятелите и борбата с тях при една от най-важните зеленчукови култури у нас - пипера.

Що е то Paulownia / Пауловния и има ли почва у нас ?
Въведение

Календар на градинаря

Месец Ноември: Важно през ноември
Прецъфтяха петунии, богородички и рози, посивяха лехите с различни зеленчуци, ронят последните си листи декоративни храсти и плодни дръвчета. Няма я онази пъстрота, която бликаше от всеки кът на двора. Но желанието ни през идното лято всичко пак да се повтори, дори да бъде по-красиво, си остава. И тъкмо сега, преди да стане още по-студено, му е времето да се свършат някои работи, за да ни се сбъднат желанията.

Прочети повече
Виж календара за годината