Начало › Растения › Отглеждане › Почви

Статии | Почви

Публикувани статии: 18
Показване статии: 16 - 18

Глинестите почви подгизват, затова често се разрохкват
Дори когато времето е дъждовно, леките почви просъхват лесно, щом грейне слънце. Не е така обаче с тежките глинести. Те съдържат малко органични вещества и затова лошо пропускат вода. В тях се натрупва излишък на въглероден двуокис, в резултат растенията се увреждат. Същото става и при плитки подпочвени води.

Вкусът на разсада - чиста, рохкава и топла почва
През януари е времето, когато се засяват разсадите. Но тогава е най-неподходящият период търсите почва за тях - вероятно градината ще е покрита със сняг, а земята ще е скована от лед. Използвайте последните топли дни на декември, за да си набавите необходимите почвени смески. И имайте предвид вкусовете на невръстните растения.

Градината трябва да е прилежно обработена
На каква дълбочина трябва да се обработи мястото, за да може земята да ражда богато? На този въпрос няма еднозначен отговор. Принципът е следният - за зеленчуци с плитка коренова система е достатъчно почвата да бъде на 20 см. Тази дълбочина стига за пипера, фасула, краставиците, луковете, спанака, салатите.

Публикувани статии: 18
Показване статии: 16 - 18

Вижте още

Капковото напояване спестява до 50 на сто вода
Учените предупреждават, че неприятните въздействия от глобалното затопляне съвсем скоро ще бъдат усетени от населението на Европа. Това е свързано с намаляване на валежите в района, в който се намира България и ще се отрази на намаляване на земеделската продукция, тъй като успешното й отглеждане не става без вода.

Късче пролет в стъклена чаша
Едно от цветните удоволствия на зимата са форсираните зюмбюли. Съвсем извън сезона те изпълват стаята с пищни цветове и приятен аромат и внасят пролетно настроение в студеното и мрачно време. Можете да закупите готов комплект от стъклен съд и луковица или сами да създадете композицията.

Целина
Ароматната подправка намира широко приложение в националната ни кухня. Използва се за подправка на зеленчукови супи,  на маринати, ястия от месо, без нея не минава телешкото варено,  диетични храни, консерви   и др. Добре се комбинира с майорана, чеснов лук, мащерка, лук. Кореновиднана целина се използва и в самостоятелни ястия.

Календар на градинаря

Месец Януари: Важно през януари
Януарските дни са къси, небето е облачно, живата растителност е в дълбок зимен покой, та човек ще си рече, че няма никаква работа в градината. Така е, но не съвсем. Е, не може да се сравнява с пролетните и летните грижи, но за студеното време и късите дни не е и малко. Сега му е времето да се помисли какво ще се засади, какво ще се отгледа и как ще се отгледа.

Прочети повече
Виж календара за годината