Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Янтърна скоруша

Янтърна скоруша

14.07.2010 | Коментари (0)

Скорушата (Sorbus domestica L) от сорт Янтърна е създадена в Института по планинско животновъдство и земеделие в гр. Троян. Дървото е с пирамидална форма. Има умерена сила на растеж - високо 7 м и диаметър около 6 м. Връзката между водача и скелетните клони е доста здрава. Листът е сложен, текоперест. Двойните листчета са продълговато-ланцевидни и свободно разположени. Плодните пъпки са заоблено-конусовидни, кафяво-зелени, блестящи. Цветовете са бели, събрани в щитовидно съцветие. В един щит има 13-14 броя плодове. Плодът е със заобленокрушовидна форма, леко асиметричен. Средното му тегло е 10-15 г. Дръжката е средно дебела и крехка. Кожицата е тънка, лимоненожълта, с кафяви подкожни точици. Плодовото месо е светложълто с крехко без каменисти клетки. Най-често семената са по едно в плод. Започва да плододава след 5-6 години. Цъфтежът стартира от края на април и продължава 10-15 дни. Плодовете узряват през септември-октомври. Получават се по 80-100 кг от добре развити дървета. Сортът се характеризира с добра устойчивост на почвено и въздушно засушаване. Не понася тежки, преовлажнени почви. Отличава се с добра устойчивост на болестта струпясване.

Плодовете съдържат около 30% сухо вещество, в това число 12-16% захари, киселини 0,7%, дъбилни и багрилни вещества, минерални соли (калий, калций, магнезий, желязо). При обикновени условия плодовете се съхраняват 10-15 дни. Подходящи за консумация в свежо състояние и след настъпване на благородно нагниване.

Отглежда се по традиционна технология, прилагана при семковите овощни видове.

14.07.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България  за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12  градуса.

Предпазете фиданките от пролетните студове
Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове. И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата започнаха да цъфтят още към края на март до началото на април. Цветовете на отделните видове издържат най-много до минус 2-4 градуса, а такива понижения в много райони не са изключени дори през третата десетдневка на април. Още по-чувствителни са младите завръзи, които масово измръзнат дори при краткотрайно понижение на температурите под минус 1-2 градуса.

Предпазете фиданките от пролетните студове
Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове. И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата започнаха да цъфтят още към края на март до началото на април. Цветовете на отделните видове издържат най-много до минус 2-4 градуса, а такива понижения в много райони не са изключени дори през третата десетдневка на април. Още по-чувствителни са младите завръзи, които масово измръзнат дори при краткотрайно понижение на температурите под минус 1-2 градуса.