Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Вадете морковите, ако са над 10 см

Вадете морковите, ако са над 10 см

19.10.2014 | Коментари (0)

Към края на юни морковите от ранните пролетни посеви са готови за изваждане за връзкова продукция. Това става около 100 дни след засяването им. Това разбира се конкретно зависи все пак от избрания сорт. С прибирането им не бива да се закъснява, тъй като кореноплодите прерастват, загрубяват и може да се напукат. Най-напред се прибират сортовете, на които челата са над повърхността на почвата и лесно се изскубват. Манипулацията трябва да става по възможност при сухо време или най-малкото през дни, в които не вали. Размерът на кореноплодите, формата и окраската им зависят от сорта, но средно трябва да бъдат дълги не по-малко от 10 см, с хубава оранжева цвят, сочни и крехки. Извадената продукция трябва да бъде обработена още същия ден, сортирана и вързана на връзки, защото бързо завяхва. Кореноплодите се почистват внимателно от почвата, а листата се изрязват високо над челата.

Морковите от предзимните посеви също се използват за връзкова продукция, но те се развиват по-рано и са готови за прибиране около 1 месец преди пролетните посеви. Трябва да се има предвид че по своите качества и количество на произведената продукция отстъпват от ранните пролетните моркови. При добра агротехника, добивите от предзимните посеви са около 1 -1,2 тона от декар, а при ранните пролетни 2-2,5 тона.

Освободената площ, почистена и леко обработена може да се използва за засаждане на късно зеле, карфиол или други късни зеленчукови култури.

19.10.2014, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.