Начало › Още за ... › Рецепти › › Лук с плънка от орехи

Лук с плънка от орехи

16.06.2010 | Коментари (0)

Необходими продукти за 4 порции: 

12 глави едър лук, 1 чаена чаша смлени орехи, 3 супени лъжици олио, 1 чаена чаша ориз и сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Необелените глави лук се опичат в умерена фурна. След като изстинат, ги обелваме и издълбаваме вътрешността. Нарязваме лучената вътрешност на ситно и я смесваме със смлените орехови ядки. 

Отделно в олиото леко запържваме ориза, добавяме 2 кафеени чаши топла вода и задушаваме. Към получената заготовка прибавяме приготвената вече смес от вътрешността на лука и ореховите ядки и разбъркваме.  С получената плънка пълним главите лук, нареждами ги в тавичка и запичаме 20 минути в слаба фурна.

 

16.06.2010, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.