Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Втори зеленчукови култури в градината

Втори зеленчукови култури в градината

14.06.2010 | Коментари (0)
Поради ограничените площи в дворната градина стопаните ги използват уплътнено, като на освободените от ранните култури площи могат да ги използват за производство на втори зеленчукови култури като късоплодни краставици, зелен фасул, късни домати, праз и каба лук, късно главесто зеле, късни броколи, късен карфиол, късен алабаш, летен магданоз, ряпа, късни тиквички, късни репички, късен спанак и др., от които могат да се получат, при добра агротехника, добра реколта и прилични допълнителни доходи.

Първото нещо, което трябва да направят стопаните е правилно да подберат културите, които ще отглеждат на освободените площи от предшествениците, второто - сортовете, които ще реколтират и третото - прилагане на подходяща агротехника, съобразно климатичните условия в дадения район.

Практически извършете следното:

- Почистете местата от растителните остатъци на предшествениците и плевелите

- Прекопайте същите и ги доведете до градинско състояние, което ще ви улесни при засяване или засаждане на следващите култури.

- Преценете дали има нужда от торене на освободените площи. Ако сте торили обилно предшествениците, не е нужно да торите, но ако трябва да торите, разхвърляйте торовете преди обработка на почвата.

- Спазете най-подходящите срокове за засяване или засаждане на вторите култури. Това е много важно мероприятие защото има голямо влияние върху добивите.

- Окопавайте навреме засадените зеленчуци.

- По-късно може да подхраните вторите култури, като за целта използвате листни торове.

- Осигурете редовно напояване на вторите култури, без което по време на големите горещини през летните дни и недостатъчните валежи, не ще можете да получите добри и качествени добиви.

- Преглеждайте редовно вторите зеленчукови култури и водете борба с болестите и неприятелите по тях, тъй като в този сезон те се развиват масово и борбата с тях е от особено значение за получаване на сигурни добиви.

14.06.2010, Лазар ПЕТКОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.

Вкусната дебелана
За баница с тиква, за традиционния тиквеник на Бъдни вечер, печена или варена, тиквата присъства на трапезата през студените зимни дни...    

Бамята се сее, когато акациите цъфнат
Бамята е много топлолюбива. За да поникнат нормално семената, почвата трябва да се е загряла до 15 градуса. Градинарите сполучливо са свързали срока на засяването й с цъфтежа на акациите.