Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Корнишони ще пълнят бурканите

Корнишони ще пълнят бурканите

08.06.2010 | Коментари (0)

В почти всяка градина се отглеждат краставици за салата или за туршия. За да се развиват добре растенията обаче, стопанинът трябва да познава техните изисквания и да ги осигурява навреме. Краставиците са изключително топлолюбиви растения. Оптималната температура за развитието им е 25-28°С. При температура под 15°С растежът спира и женските цветове окапват. Продължително хладно време в началото на юни може да причини сериозни смущения в развитието им. Когато температурата е ниска, а влажността висока, растенията се просмукват и е възможно да загинат. Висока температура над 30°С също задържа растежа им. Много важно условие за добри резултати е богатата с органични вещества, дълбока, топла, структурна и плодородна почва. Особено благоприятно е влиянието на оборския тор, който подобрява физичните качества, освобождава продължително време хранителни вещества и отделя при разлагането си много полезния за краставичните растения въглероден диоксид.

На гнезда или редове

Краставиците се отглеждат почти през цялата година. Ранните зеленчуци вече са в градината, но ако искате продукция през есента, то засейте семената на корнишоните през юни и първите дни на юли.

Сеитбата на семената направо в градината става в предварително подготвени гнезда или в редове. В гнездата се поставя оборски тор, размесен с почва. Семената се засяват в средата на гнездото, на дълбочина 2-3 см, по 5-6 в гнездо, наредени в кръг. Разстоянието между гнездата е 40-60 см, между редовете - 80-100 см. В редовата сеитба в браздичките се засяват семената на 3-4 см едно от друго. При редовото отглеждане растенията се прореждат на 25-30 см едно от друго при дългоплодните сортове и на 15-20 см при късоплодните - корнишоните. Краставиците могат да се засяват и на висока равна леха, като най-подходяща е схемата 120+40х8-10 см. По този начин растенията се стелят свободно върху лехата.

Направете им телена конструкция

Краставиците могат да се отглеждат и на телена конструкция. Този начин има доста предимства - улесняват се обработките и беритбата, по- добре се опазват от болестите, получава се по-голям добив.

Телената конструкция се прави от дървени или железобетонни колове, високи 2-3 м, поставени в реда или междуредието. Коловете се свързват с няколко реда тел, разположени през 40-50 см. Най-долния е на 30-35 см от почвената повърхност, където се превръзват растенията, когато са във фаза 5-6 лист. От долната до горната тел срещу всяко растение се опъва отвесно сизал, по който се увиват растенията и освобождават междуредията.

С торенето не трябва да се прекалява

За унищожаване на плевелите се окопава 3-4 пъти. Едновременно с окопаването растенията се загърлят с рохкава и влажна почва, за да пуснат допълнителни корени. При първото окопаване се подхранват с амониева селитра и след две седмици - отново. Добре понасят и 1-2 поливки с размит говежди тор, но не прекалявайте, за да не се натрупат нитрати в плодовете. През периода на плододаването се полива през 5-6 дни, но с по-малко вода.

За да не горчат краставиците, не ги засушавайте, особено когато температурата на въздуха е висока, обирайте внимателно плодовете, без да тъпчете или обръщате стъблата.

08.06.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

За да имате спанак рано напролет
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия. Той издържа на студ, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подходяща оранжерия с трайно покритие, но е добра и такава, която ще се покрие с полиетиленово фолио към края на октомври.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.