Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Беритба и съхранение на ягодови плодове

Беритба и съхранение на ягодови плодове

01.06.2010 | Коментари (0)
В сравнение с някои от храстовидните овощни видове ягодата изисква най-много грижи по време на прибирането на плодовете. Зреенето продължава средно 20-25 дни за отделен сорт, беритбите трябва да се извършват на всеки 2-3 дни, манипулацията да става внимателно, тъй като плодовете са нежни, не издържат натиск и продължителен превоз.

Беритбата трябва да се извършва в по-хладните утрини и късно -следобедните часове, тъй като около обяд, при по-високи температури плодовете омекват и влошават качеството си. Не трябва също така да се бере по време или след валеж. Плодът се обхваща внимателно с цялата длан (по възможност без да се докосва) и с нокътя на палеца се пречупва дръжката на височина 1-1,5 см от чашката. В никакъв случай плодовете не трябва да се дърпат. Така откъснатият плод се поставя в съответната опаковка, като се внимава дръжката да не наранява останалите плодове. Не трябва да се откъсват или задържат в ръката по няколко плода едновременно. Предназначените за преработка ягоди може да се берат и без дръжки.

Беритбата, обикновено се извършва в пластмасови или дървени щайги с вместимост 2-2,5 кг. По-добре е обаче да се използват пластмасови или картонени панерки за еднократна употреба от по 0,5 - 1 кг, които да се подреждат плътно в щайгите или специални кутии. Това важи в най-голяма степен за предназначените за износ плодове. Ягодите за преработка може да се берат и в по-големи опаковки. Сортирането трябва да се извършва по време на беритбата, а не след това. За тази цел всеки берач трябва да носи със себе си по 2 или 3 щайги, където да поставя плодовете от съответните качества. В отделен съд се слагат загнилите и смачкани плодове, които трябва да се изнасят от градината и изхвърлят.

Предназначените за вътрешния пазар плодове трябва да се берат, когато достигнат характерното за сорта оцветяване, но в никакъв случай презрели; тези за износ - при оцветяване на повече от две трети от повърхността им. Трябва да се има предвид, че ягодите не подобряват качеството си след откъсването им (за разлика от семковите, цитрусовите и някои други овощни видове), беритбената зрелост съвпада с потребителната, поради което недостатъчно зрелият плод не може да стане годен за консумация.

Характерна особеност на ягодовите плодове е непригодността им да се съхраняват продължително време. След откъсване те не само не подобряват, но и бързо влошават качеството си. Най-добрият начин ягодовите плодове да се съхраняват успешно до десетина дни е при температура от -1 до +3 градуса, ако панерите или щайгите са поставени предварително в полиетиленови пликове, не затворени херметично. Продължителността на съхранение и качеството след изваждането им от съхранението зависят както от сорта, така и от метеорологичните условия през последното десетдневие преди беритбата. Изобилните валежи през този период правят невъзможно запазването им в посочените срокове. Най-добре издържат съхранение плодовете на сорт Редгаунтлет. Сравнително подходящи са и тези на Горела, Покахонтас, Кембридж фаворит, Сибела, Белруби. Неподходящи - на Зенга Зенгана, поради големите загуби в теглото и високия процент загниване. След съхранение плодовете на повечето сортове запазват добрия си външен вид при стайна температура до 3-4 часа. Плодовете на Редгаунтлет не се променят до едно денонощие.

01.06.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Най-полезен за дърветата е пухкавият дебел сняг
В природата никой не почиства падналите листа и те играят ролята на надеждна защита от мразовете. Снегът върши същата работа. В гората той е практически стабилен през цялата зима. Там вятърът не го издухва, защото го задържат самите дървета и храсти. Не напразно снегът се нарича зимна "шуба".

Мулчирайте около овощните растения
Мулчирането е алтернатива в борбата с плевелите. То е агротехническо мероприятие, с което се създава изкуствена покривка (мулч) върху повърхността на почвата, която оказва физично, химично и биологично действие.

Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България  за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12  градуса.