Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Тиквите – вкусните дебелани

Тиквите – вкусните дебелани

17.05.2010 | Коментари (0)

Тиквата е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Към нея се отнасят три основни вида - обикновена, бяла и мускатна. Семената поникват при температури над 12-14ºС. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 25-26ºС. Най-топлолюбива е мускатната тиква или т. нар. „цигулка". Тя развива мощна коренова и листна система, поради което е необходимо почвата, на която се отглежда, да бъде с богато съдържание на органични вещества. Най-добре се развива на дълбоки, рохкави, проветриви и влагоемни почви. Добре се отразява торенето с оборски тор в норма 300-400 кг на 100 кв.м. внесени с есенната дълбока оран.

Окопавайте преди разстилането на стеблата

Сеитбата се извършва, когато температура на почвата трайно се е покачила над 12-14ºС. Засява се в гнезда, при разстояния средно 2-2,5 м между редовете и 1,5-2 м в реда за бялата и мускатната тиква. Във всяко гнездо се поставя по 1-3 кг угнил оборски тор, 10-15 г амониева селитра и 20-25 г суперфосфат, които чрез накопаване се смесват с почвата. В едно гнездо се засяват по 4-6 семена, на дълбочина 4-5 см и 5-8 см едно от друго. Покриват се с влажна почва, която леко се притъпква. След поникването гнездата се разрохкват и растенията леко се загърлят. Когато се образуват 2-3 листа се извършва прореждане, при което се оставят по 1-2 здрави и силни растения. При бялата тиква може да се остави и само по едно растение. Окопава се 2-3 пъти преди растенията да разстелят стъблата си, като едновременно с първото окопаване се подхранва с около 2 кг амониева селитра на 100 кв.м. При слаби растения подхранването може да се повтори. Върху по-богати почви и добро основно торене, подхранване не се налага. Обикновено тиквите се поливат 1-2 пъти с течаща вода по бразди от двете страни на реда. При засушавания завръзите окапват, но от друга страна те не понасят и високата въздушна влажност.

Прибирането трябва да е преди студовете

Плодовете са готови за прибиране през септември-октомври, когато голяма част от листната маса изсъхва. Узрелите плодове добиват нормалните за вида и сорта размери и окраска. Много полезна практика е откъснатите плодове да се оставят продължително време на слънце или под навес, с което се намалява водното съдържание и се подобряват вкусовите качества и съхраняемостта им. Прибирането трябва да приключи след падането на първата слана.

17.05.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.