Начало › Още за ... › Рецепти › › Как да запазим плодове, сушени на слънце?

Как да запазим плодове, сушени на слънце?

07.12.2016 | Коментари (0)

Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Сушенето на слънце се провежда в хоризонтални повърхности, като плодовете се покриват с тензух и разбъркват с дървена лопатка.Така се сушат ябълки и круши, кайсии череши, грозде, сливи, шипки.

Опаковката на сушените плодове трябва да бъде влагонепропусклива. За тнази цел са подходящи целофанови или пергаминови пликчета. Могат да се опаковат и в насипно състояние в торби от полиетилен или натронова хартия, подплатени с пергаментова или пергаминова хартия. Складовете трябва да са чисти, сухи и проветриви.Сушените плодове съзряват, променят цвета си и вкуса. За да ги запазите в помещенията не трябва да се допуска наличие на плесени, складови вредители, признаци на загниване ина ферментация.

07.12.2016, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.