Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › “Водният” лук не се сади дълбоко

“Водният” лук не се сади дълбоко

14.05.2010 | Коментари (1)

Сладките сортове лук, от сортотипа "Каба"или така наречения "воден" лук, могат да се отглеждат чрез директна сеитба на семена и чрез разсад. Те се характеризират с по-сочна консистенция и се употребяват предимно за салати. Такива са сортовете Асеновградска 5, Испанска каба 482, Софийска каба, Майон и др.

За 1 кв. м са ви нужни около 10 г семена

Разсадът се засява около 10-15 март върху добре подготвени и наторени студени лехи. За 1 кв. м са нужни 8-10 г семена. Разсадът се плеви и редовно се полива като се следи да не се образува почвена кора. Ако почвата не е богата, се подхранва с торов разтвор - 10 г амониева селитра, 20 г суперфосфат и 15 г калиев сулфат на 10 л вода за 1 кв. м. Разсадът е готов за засаждане към края на май. Растенията трябва да имат образувани 2-3 листа и 6-9 мм дебело лъжливо стъбло. Преди скубането, лехите се поливат добре. На оскубаните растения се отрязват коренчетата - 4-5 мм под дънцето. Предварително се подготвя площта за засаждане - леко прекопаване на дълбочина 18-20 см, наторяване (за 1 дка - 10-15 кг амониева селитра, 30-40 кг суперфосфат, при леки почви може да се внесе и калиев тор) и накрая брануване. В редовете разсадът се засажда на разстояние 10 см и дълбочина 3-4 см. При по-дълбоко засаждане луковиците се оформят по-лошо и много често стават удължени. Грижите през вегетацията са както при обикновения лук.

Разнообразие

Асеновградска каба №5 е един от най-ценените у нас салатни сортове с червена окраска. Луковиците са едри, плоско-кръгли, конусовидно изтеглени към дънцето, със средно тегло 150 г, което може да достигне до 240 г. Обвивните люспи са виолетово-червени, слабо прилепнали към луковицата. Вътрешните люспи са сочни, крехки, със пикантно лютив вкус. Съхраняемостта му е добра до края на декември.

Испанска каба 482 е високодобивен късен сорт. Подходящ е за отглеждане от семе. Луковиците достигат 300 и повече грама. Формата им е кръгла или слабо удължена. Кожестите люспи са светло кафяви с меридиални жилчици. Месестите люспи са бели, сравнително тънки. Луковиците се съхраняват по-добре от останалите сладки сортове.

Софийска каба - ран сорт, подходящ за отглеждане в западните райони на страната. Луковиците са плоски, със средно тегло 170 г. Външните обвивки са светло керемидено-червени, а месестите люспи са бели, сравнително дебели и плътно подредени. Много добре се съхранява през зимата.

14.05.2010, Жени КОЙНОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (1) | Добави коментар

Вижте още

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.

Вкусната дебелана
За баница с тиква, за традиционния тиквеник на Бъдни вечер, печена или варена, тиквата присъства на трапезата през студените зимни дни...