Начало › Още за ... › Любопитно › › Великденско дърво

Великденско дърво

12.04.2014 | Коментари (0)

Украсяване на Великденско дърво не е българска традиция, но е дълбоко вкоренена християнска традиция, която е запазен в някои западноевропейски страни (Германия, Англия и др.). Корените на тази традиция могат да се проследят в библейските текстовете, където се призовава вярващият да се подготвя за светлия празник, като всеки ден създава красота във възхвала на Бога. Започвайки две седмици преди Светлата седмица, човек накичва Великденското дърво, поставяйки всеки ден ново украшение и по този начин възхвалявайки бога и получавайки нова благословия за дома.  (снимка)

Традиционното великденско дърво представлява няколко прясно отрязани клонки, натопени във ваза и украсени с боядисани яйца. За разлика от коледното дърво за аранжирането му се използват широколистни дървени клонки - най-често от върба или сухи клони от различни храсти. Поставени във вода, младите клонки с течение на времето могат да се разлистят и по този начин Великденското дърво е не само подходяща декорация за празника, но внася празнично пролетното настроение в дома. (снимка)

Днес в много домове се окачват боядисаните яйца на истински дървета в дворовете пред къщите, като се създава, не само празнична атмосфера, но градината придобива допълнителен колорит. Украсете своята градина или дом подходящо за идващия празник!

12.04.2014, Даниела СТАНЕВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Подправките - украса за дома, наслада за кулинаря
Екзотични, ароматни, пикантни... Без тях е трудно да си представим което и да е ястие. Но подправките са не просто неизменна част от изкуството на кулинарията. Повечето от тях представляват красиви растения, които можем да отглеждаме в дома си. Нека ви представим три от тях...

Подправките - украса за дома, наслада за кулинаря
Екзотични, ароматни, пикантни... Без тях е трудно да си представим което и да е ястие. Но подправките са не просто неизменна част от изкуството на кулинарията. Повечето от тях представляват красиви растения, които можем да отглеждаме в дома си. Нека ви представим три от тях...

Разкошният и опасен рицин
На не добре запознатите с ботаниката може да им се стори, че това е палма - високо и разкошно растение, с прекрасен тъмночервен или яркозелен цвят, с големи, подобни на разтворени длани листа и едри рошави плодове. У дома си, в тропиците, рицинът е многогодишно растение със здраво и високо клонесто стъбло.