Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Не засенчвайте персийския фъстък

Не засенчвайте персийския фъстък

25.03.2010 | Коментари (1)
Фисташката е една от най-цените орехоплодни субтропични култури. Известна е още като дървовиден или персийски фъстък и като пистация. Отглежда се от дълбока древност и е имала по-широко разпространение. Произхожда от района на Предна и Средна Азия.

За нормалното си развитие фисташката изисква годишни валежи 200 -400 мм, температури до 40 градуса, средни за вегетациония период 24 - 25 градуса. Азиатските сортове издържат до минус 30 градуса, а Средиземноморските до минус 10 - 12 градуса. Надморската височина не трябва да бъде над 600 - 700 метра. Растенията се отличават с много добра сухоустойчивост, благодарение на това че развиват мощна коренова система. Корените достигат до 6 м дълбочина и 15 м в радиус от ствола. Растенията не понасят зесенчване. Тези биологични особености позволяват фисташката да се отглежда на места с оскъдни валежи, да заема сухи, песъчливи до каменисти, полупланински, слабо плодородни почви. Неподходящи за нея са киселите почви. Фисташката е двудомно растение. Мъжките цветове са събрани в гъсти, а женските в по-рехави гроздовидни съцветия. Размножаването става по семенен и вегетативен начин. Растенията, получени от семена живеят от 300 до 400 години, но стъпват в плододаване по късно на 8 - 10 година. Получените растения на фисташката започват плододаване на 3 - 4 години. До започване на плододаване не понася силна резитба защото растежа е много слаб. По късно се премахват само силно сгъстяващи короната клонки.

Сроковета на беритбата на плодовете зависи от сортовите особености. Узрелите плодове имат омекнала месеста обвивка. Могат да се прибират и почистват мехонизирано, след което се просушават. (снимка)

25.03.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (1) | Добави коментар

Вижте още

Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.

Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.

Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.