Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Синапът става на салата

Синапът става на салата

25.03.2010 | Коментари (0)

Салатният синап се отглежда в страните на Западна Европа, Русия, САЩ. От поникване на семената до консумативната зрялост минават само 45 дни. Използва се за приготвяне на пикантни салати с парлив вкус. Той съдържа ценни минерални соли на калий, натрий, калций и други. Салатният синап е сравнително богат на витамин С, който съдейства за усвояване на желязото и за образуване на червени кръвни клетки, увеличава работоспособността на човека и издръжливостта му на студ.

Салатният синап е едногодишна култура от сем. Кръстоцветни. Той не е познат в нашата страна, но с въвеждането му би бил един нов зеленчук на трапезата на българина. Растенията на салатния синап са едри, прибрани и изправени. Стъблото е разклонено и изправено. Листата са полиморфни - долните са едри, средно 20 см дълги и 14 см широки, нежни, фини, без космици, зелени, с леко назъбени краища и добре изразен централен нерв, а горните са дребни, ланцетовидни, приседнали. Цветовете са сравнително дребни, жълти, със специфичен меден аромат, групирани в редки гроздовидни съцветия. Плодовете са двустранно сплеснати шушулки, в които има средно 10-12 семена. Те са дребни, овално закръглени, тъмнокафяви и с парливо-лютив вкус.

Салатният синап не е взискателен към топлината. Лесно понася слаби застудявания, затова може да се засява рано напролет. Не е взискателен към почвата, но се развива най-добре на песъкливо-глинести почви, стига да не са засолени, каквито тази култура не понася. Отзивчив е на торене и напояване.

Засява се рано напролет на добре подготвени площи, тесноредово при разстояние 20 на 15 см или широкоредова - 50 на 20 см. Семената се полагат на дълбочина 1,5-2 см. Грижите през време на вегетацията се състоят в 2-3 окопавания, подхранване, напояване при нужда и борба срещу вредителите.

25.03.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.