Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Фиданките се настаняват в двора

Фиданките се настаняват в двора

05.11.2015 | Коментари (0)
Пролетта е най-активният сезон в овощната градина. Осовен резитбите, торенето, и обработката, е време за засаждането на дръвчетата. Правилното извършване на тази операция е предпоставка за успешното им прихващане и добро развитие. Засаждането е възможно през целия период от листопада до набъбването на пъпките, стига почвата да не е замръзнала, температурата на въздуха да е положителна. Ако сме пропуснали есенното засаждане, това може да стане и рано напролет. За да се извърши в най-благоприятния срок, желателно е почвата да е подготвена още през есента.

Сложете в ямата дървесна пепел

За по-големите овощни градини тази подготовка включва почистване и подравняване на терена, наторяване и риголване. За маломерните и любителските градини, където не е възможно риголване, посадъчните ямки се изкопават ръчно - 80-100 см широки и 60-70 см дълбоки. Горният слой на почвата от ямката се смесва с 15-20 кг добре угнил оборски тор, 150-200 г суперфосфат и 80-100 г калиев тор или една кофа дървесна пепел вместо калиев тор. Част от тази смес се поставя на дъното на ямката, като леко се притъпква и се оформя една по-широка пирамида. С височината на тази пирамида се определя дълбочината на засаждане, а тя е в зависимост от типа на подложката. При семенните подложки, които основно се използват при костилковите и орехоплодните видове, дълбочината на засаждане е на около 4-5 см над кореновата шийка или над мястото на което са били дръвчетата в разсадника. При вегетативните подложки, които сега основно се използват при ябълката, крушата, дюлята и мушмулата, засаждането е по-дълбоко - до мястото на присадката. Това ще допринесе за по-добра устойчивост на дръвчетата и развитие на допълнителна коренова система.

Преди засаждането

Преди засаждането дръвчетата трябва да се прегледат внимателно. Изсъхналите и болни корени се премахват, а наранените се изрязват до здрава тъкан. Корените не трябва да се съкращават силно, с изключение на много дългите, които не могат да се поберат в ямката.

Желателно е преди засаждането да потопите корените за 1-2 денонощия във вода. Това е особено важно за пролетното засаждане, тъй като при продължителното съхранение е възможно да е настъпило обезводняване. Преди поставяне на дръвчета в ямката, корените се потапят в рядка каша от 3 части почва и 1 част пресен говежди тор. Това влияе благоприятно върху зарастването на наранените корени и по-доброто прилепване на почвата към тях. Те се засипват с останалата част от почвено-торовата смес, като се внимава да не попадне върху тях по-голямо количество чист тор. След доброто им покриване се притъпква и след като ямката се запълни, отново се повтаря. Накрая се покрива с рохкава почва и върху нея се поставя сламест оборски тор и се полива с 1-2 кофи вода. Освен за овлажняване на почвата, което е особено необходимо при пролетното засаждане, поливката допринася и за по-добро прилепване на почвата към корените. При пролетното засушаване е необходимо да се извършат и допълнителни поливки.

05.11.2015, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.

Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.

Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.