Начало › Стъпка по стъпка › Направи си сам › › Кулинарно изкушение на перваза

Кулинарно изкушение на перваза

10.05.2014 | Коментари (0)

 

На езика на индианците гуарани ананас означава изискан плод. И наистина ароматът на това растение внася в дома нотка на празничност. Едрият плод предизвиква представата за тропически рай, където по клоните на огромни дървета висят вкусните ананаси. В този случай обаче принципът за пропорционалност между майчиното растение и плода не действа. Защото ананасовото растение е член на тревистото семейство Бромелиеви, широко известни като украсни растения. Произхожда от Южна и Централна Америка, но се отглежда в много тропически и субтропически страни. Твърдите му сиво-зелени листа, разположени около силно скъсено стъбло, образуват плътна розетка, висока до 80 см. От връхното съцветие се формира гигантският, достигащ до 15 кг, оранжево-кафеникав плод.

Можем да се сдобием с ананас от цветарския магазин, но ако купеният от нас плод е с неповредена растежна точка и здрави листа, от него можем да си отгледаме домашен деликатес.

Отрязваме връхната розетка с част от плода с остър нож. Просушаваме я една седмица с отреза нагоре, след което я напудряме с прах от дървени въглища и я засаждаме в добре дрениран нисък и широк съд в смес лека и пропусклива, но хранителна почва. Поливаме с топъл розов разтвор от калиев перманганат, правим минипарник от полиетиленов плик и слагаме на топло и светло, но не слънчево място. След месец-два се появяват първите листенца. Съобразно нарастването пресаждаме ананаса в по-широка саксия в смес от градинска почва, добре угнил оборски тор, торф и пясък в съотношение 3:2:3:1. След половин година можем  да опитаме вкусната реколта.

(снимка)

Саксията с порасналия  ананас се настанява на слънчево място. Температурата в стаята през зимата не бива да пада под 18 градуса. През лятото се полива обилно, през останалото време с водата не се прекалява. Тъй като сухият въздух поврежда листата и те засъхват, периодично на ананаса се прави "душ". До цъфтежа е полезно подхранването с оборски тор, а след появата на цветоноса се дават 2 пъти месечно минерални торове.  След като се образува плодът, от майчиното растение покарват странични и коренови издънки, които се отделят лесно и се засаждат самостоятелно. Това е нужно, защото след като узрее плодът, листната розетка на старото растение загива.

(снимка)

10.05.2014, Ана КОСТОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Цветя в кухнята
В кухнята може да дадете простор на фантазията си. Тропически витрини, бромелиеви дървета, сукулентни композиции, миниатюрни водни градини - всичко това може да украсява помещението, да му придава блясък и неповторимост. Но дори да имате предпочитание към традиционните решения, ефектът може да бъде невероятен

И дървената ограда трябва да бъде хубава
Много ефектна е оградата, при която хоризонталните дъски, отделени на 2-4 см една от друга, са поставени от двете страни на носещите стълбове. Те са разместени една спрямо друга така, че дъските от едната страна закриват разстоянията между дъските от другата страна. Такава ограда осигурява и по-добра защита от вятър.

Да похапнем ягоди от... саксията
Ако поднесете на приятелите, дошли да ви погостуват на вилата, току-що набрани ягоди, те ще останат доволни от екологичната гощавка. Но ако нямате вила, а обитавате апартамент в някой многоетажен блок, направо ще изумите гостите си, поднасяйки им ягоди собствено производство, откъснати пред очите им.