Начало › Стъпка по стъпка › Направи си сам › › Кулинарно изкушение на перваза

Кулинарно изкушение на перваза

10.05.2014 | Коментари (0)

 

На езика на индианците гуарани ананас означава изискан плод. И наистина ароматът на това растение внася в дома нотка на празничност. Едрият плод предизвиква представата за тропически рай, където по клоните на огромни дървета висят вкусните ананаси. В този случай обаче принципът за пропорционалност между майчиното растение и плода не действа. Защото ананасовото растение е член на тревистото семейство Бромелиеви, широко известни като украсни растения. Произхожда от Южна и Централна Америка, но се отглежда в много тропически и субтропически страни. Твърдите му сиво-зелени листа, разположени около силно скъсено стъбло, образуват плътна розетка, висока до 80 см. От връхното съцветие се формира гигантският, достигащ до 15 кг, оранжево-кафеникав плод.

Можем да се сдобием с ананас от цветарския магазин, но ако купеният от нас плод е с неповредена растежна точка и здрави листа, от него можем да си отгледаме домашен деликатес.

Отрязваме връхната розетка с част от плода с остър нож. Просушаваме я една седмица с отреза нагоре, след което я напудряме с прах от дървени въглища и я засаждаме в добре дрениран нисък и широк съд в смес лека и пропусклива, но хранителна почва. Поливаме с топъл розов разтвор от калиев перманганат, правим минипарник от полиетиленов плик и слагаме на топло и светло, но не слънчево място. След месец-два се появяват първите листенца. Съобразно нарастването пресаждаме ананаса в по-широка саксия в смес от градинска почва, добре угнил оборски тор, торф и пясък в съотношение 3:2:3:1. След половин година можем  да опитаме вкусната реколта.

(снимка)

Саксията с порасналия  ананас се настанява на слънчево място. Температурата в стаята през зимата не бива да пада под 18 градуса. През лятото се полива обилно, през останалото време с водата не се прекалява. Тъй като сухият въздух поврежда листата и те засъхват, периодично на ананаса се прави "душ". До цъфтежа е полезно подхранването с оборски тор, а след появата на цветоноса се дават 2 пъти месечно минерални торове.  След като се образува плодът, от майчиното растение покарват странични и коренови издънки, които се отделят лесно и се засаждат самостоятелно. Това е нужно, защото след като узрее плодът, листната розетка на старото растение загива.

(снимка)

10.05.2014, Ана КОСТОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Цветя в кухнята
В кухнята може да дадете простор на фантазията си. Тропически витрини, бромелиеви дървета, сукулентни композиции, миниатюрни водни градини - всичко това може да украсява помещението, да му придава блясък и неповторимост. Но дори да имате предпочитание към традиционните решения, ефектът може да бъде невероятен

Да похапнем ягоди от... саксията
Ако поднесете на приятелите, дошли да ви погостуват на вилата, току-що набрани ягоди, те ще останат доволни от екологичната гощавка. Но ако нямате вила, а обитавате апартамент в някой многоетажен блок, направо ще изумите гостите си, поднасяйки им ягоди собствено производство, откъснати пред очите им.

Цветя в кухнята
В кухнята може да дадете простор на фантазията си. Тропически витрини, бромелиеви дървета, сукулентни композиции, миниатюрни водни градини - всичко това може да украсява помещението, да му придава блясък и неповторимост. Но дори да имате предпочитание към традиционните решения, ефектът може да бъде невероятен