Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Крехките салати се садят шахматно

Крехките салати се садят шахматно

22.02.2015 | Коментари (0)
Най-подходящият период за разсаждане на салати и марули е след преминаване на опасността от продължителни силни застудявания. За Южна България обикновено е средата на март, а за Северна България в началото на април. Разсадът е готов след 3-5 седмици от засяването. Преди да се изнесе на открито, трябва да се закали. Най-добре се развива на дълбоки, влагоемни, глинесто-песъкливи и богати с органични вещества почви. Почвата трябва да бъде рохкава и чиста от плевели. За предпочитане е отглеждането в ниски лехи на дву- или три-редови ленти, при разстояния 30 см между редовете и 20-30 см в тях и 50-60 см между лентите. При по-тежки почви се правят бразди. При отглеждане на тирове растенията се засаждат шахматно от двете страни на тира. Салатите не понасят дълбоко засаждане -  вегетационният връх трябва да бъде открит. Растенията се засаждат до кореновата шийка, на дълбочината на която са били в парника. Веднага след това се поливат внимателно на ръка. След окончателното прихващане и попълване на празните места, се подхранва. Тази  култура е склонна към натрупване на нитрати в листната си маса и не трябва да се превишават дозите. Почвата леко се разрохква и се внася 1-1,5 кг амониева селитра на 100 кв.м  Поливането е при нужда - при влажна пролет се налага рядко. Второто подхранване се извършва след около 2 седмици с 1 до 2 кг амониева селитра за 100 кв.м. С цел отстраняване на плевелите и поддържане на почвената влага, се окопава 1-2 пъти. Прибирането на реколтата се извършва, когато растенията са достигнали типичната са сорта големина, плътност и окраска на главите. Растенията  не се развиват едновременно, затова беритбата се извършва всеки ден или през ден. Удължаването на периода за консумация става чрез засяване на семената на няколко пъти, през 10-15 дни.
22.02.2015, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.

Вкусната дебелана
За баница с тиква, за традиционния тиквеник на Бъдни вечер, печена или варена, тиквата присъства на трапезата през студените зимни дни...    

Бамята се сее, когато акациите цъфнат
Бамята е много топлолюбива. За да поникнат нормално семената, почвата трябва да се е загряла до 15 градуса. Градинарите сполучливо са свързали срока на засяването й с цъфтежа на акациите.