Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Празът расте от март

Празът расте от март

22.02.2015 | Коментари (0)
Празът се появява на масата в кухнята късно наесен, но той се отглежда чрез разсад и семената за неговото производството се засяват в средата на март. Сеитбата се извършва върху студени лехи, широки 1-1,2 м. Семената се засяват разпръснато, но по-качествен разсад се получава когато е на редове, 5 см ред от ред.

На 1 кв. м се засяват 8-10 г семена. Ако се засеят повече, броят на получените растения е по-голям, но те са тънки, слаби, некачествени.

Ако сеитбата е извършена на предварително набраздени редове, лехата се подравнява с пръчка. Поръсва се отгоре с прегорял оборски тор и леко се притъпква с дъска или с мотиката, за да се ускори поникването. Грижите за разсада се редовно плевене и поливане при засушаване или като се образува кора. При сеитба в средата на март разсадът е готов за засаждане на постоянно място в средата на юни.                

22.02.2015, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.