Начало › Растения › Любимци › › Гъбите- приятели и врагове

Гъбите- приятели и врагове

18.02.2010 | Коментари (0)
Гъби, това е названието на група нисши растителни организми, чието произнасяне буди у едни апетит, а у други, които са изпитали лоши последствия от употребата им като храна - отвращение. Това се отнася до т. нар. гуглести гъби.

Гъбите са група, която не съдържа хлорофил и не може да усвоява въглеродния двуокис, за да образуват органични въглехидратни вещества. Така те са принудени да живеят или като сапрофити върху гниещи органични вещества и почва, или като паразити в или по тялото на живи растения и животни. Интересно е да отбележим, че за някои от гъбите единият или другият начин на живот не е непременно задължителен.   Разпространението им става с помощта на спори. При благоприятни условия, веднага поникват. За гуглестите гъби, сравнително топлите летни дни и нощи и влажната почва са най-благоприятната среда. Паразитните гъби нападат живи тъкани, дори и тялото на човека. Те се съобразяват с условията за живот на гостоприемника.

Полезните приготвят напитки

Могат да бъдат разгледани като полезни и вредни. Полезни са развиващите се по гниещи органични тела или заразени вече живи растителни и животински организми и предизвикват по-бързото им разлагане. Има и изключително полезни като т. нар. квасни гъби или просто квасници. Кой не знае ролята на бирената квасна гъба (Saccharomycetes cerevisie), която прибавена към водния разтвор, добит от покълналия ечемик, предизвиква спиртна ферментация. Кой не познава винената квасна гъба (Saccharomycetes ellipsoideus), която превръща гроздовия сок във вино. Но и между тях има и вредни. Такива са т. нар. диви квасни гъби (S. Pasteurianus и  S. Ludwigili), които попаднали заедно с бирената и винената  в кипяща течност, изменят вкуса им.  Квасната гъба нар. винен цвят (S. mycoderma) предизвиква т. нар. гниене на виното.

Унищожителните могат да завладеят цяла нива

Гъбите - паразити предизвикват вътрешна и външна повреди по растенията и животните, които най-често имат фатален край. Моравото рогче е фаза от развитие на паразитната гъба Claviceps purpurea. При благоприятни условия е постоянен паразит на ръжта. Заразява растенията още в млада възраст, развива се заедно с тях и при цъфтежа завладява плодника, който превръща в мораво рогче. Там, където се появи, унищожава цветните части на цели ниви. Такъв опустошителен характер имат и покритите и праховитити главни от род Ustilago и твърдите и вджуджаващи от род Tilletia. Такова разрушително влияние по отношение на отделни части или цели растения имат и житната ръжда (Puccinia graminis), картофената мана (Phytophtora infenstans) маната по лозата ( Plasmopara viticola) и много други.

18.02.2010, Елисавета ИЛИЕВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Подправките. Как да си ги отгледаме сами?
Не съществува такова тревисто растение, което не би могло да се отгледа в саксия. Освен това сред любимите ни ароматни култури има множество видове, които се чувстват дори по-добре в контейнери, отколкото в градинската леха. Но това не е единствената причина, поради която си струва да засеете на терасата пъстра компания от треви. Подправките ще излъчват свеж аромат и ще ви помогнат да си създадете очарователен южен стил на терасата!

Шипките – перспективни и лечебни
В нашата страна има значителен процент слабопродуктивни, изоставени и пустеещи площи. Освен това, във връзка с ограничаване отглеждането на тютюна, се препоръчва засаждането на нетрадиционни трайни култури в Родопите. Една от тях е шипката. Засадена върху терени, неподходящи за някои други култури, от нея могат да се получават значителни приходи.

Всички от рода на мушкатото през есента влизат вкъщи
Едни от най-обичаните цветя, които приемаме и като най-български, принадлежат към рода Пеларгониум. Тяхната родина е Южна Африка, където представителите на този род наброяват около 400 вида. Сега, на прага на зимата, е време да се погрижим да им осигурим комфортни условия за студения сезон.