Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Накиснете семената, преди да засеете цвеклото

Накиснете семената, преди да засеете цвеклото

22.02.2015 | Коментари (0)
Салатното цвекло е сред културите, които се засяват в началото на пролетта. Семената му никнат при температура 6-8°С, но залагането им трябва да се направи в края на март - началото на април. При настъпване на ниска температура и задържането й дълго време,  развитието се забавя. Не трябва и да се закъснява със сеитбата,  защото при последвала висока температура салатното цвекло образува едри сочни листа, но дребни кореноплоди. За бързото и дружно поникване семената се накисват във вода, загрята до 23-25°С за 24 часа,  като водата се сменя 2-3 пъти. Изваждат се и се разстилат върху парче плат. Разбъркват се 2-3 пъти, докато се появат малки кълнчета. Леко се просушават и се засяват във влажна почва.

Сеитбата се извършва на редове, като в градината се избира място с дълбока плодородна почва. Между лентите се прокарват браздите за напояване.

Плевете и поливайте

По време на вегетацията е важно посевът да не се остави да заплевели в началото. Предварителното накисване на семената на салатното цвекло помага  да поникнат преди плевелите, да очертаят редовете и да се започне с редовно плевене и окопаване. Когато цвеклото образува втори същински лист, т. е. като кръстоса, се прорежда на 6-8 см  в реда. Ако разстоянието е по-голямо, ще се образуват едри кореноплоди, които са  по-вдървесинени и по-трудно се съхраняват.

За получаването на висок и качествен добив най-важното е навременното прореждане, редовното плевене и окопаване, поливането и поне два пъти подхранване с амониева селитра или течен оборски тор. Подхранва се на два пъти: първи път при образуването на 3-5 лист,  втори път по време на интензивното нарастване на кореноплода.

22.02.2015, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.