Начало › Още за ... › Любопитно › › Кимионът помага не само в кухнята

Кимионът помага не само в кухнята

05.02.2010 | Коментари (0)
Кимионът (Carum carvi) е отглеждан още от древните гърци, египтяни и римляни. Използвали са плодовете  като подправка, лекарство и афродизиак. Растенията са двугодишни и многогодишни и произхождат от Средна Азия. У нас се отглеждат като едногодишни от 1904 г. Развиват се отлично в южните райони, Бургаско и Добруджа.

Известни са два варианта - високостъблен, който достига 50 см височина и нискостъблен - до 25 см. Листата са сложно перести с къси удължени делчета. Съцветието е сложен сенник с 10-16 лъча. Цветовете са дребни, без чашка, с петлистно несраснало бяло венче. Плодът е съставен от по две сивозеленикави половинки.  Те са продълговати, сърповидно извити, с надлъжни ръбчета, 5-6 мм дълги.

За да се развива добре, кимионът изисква рохкави, богати и пропускливи почви. Предпочита добре огрявани от слънцето места със слаб наклон и възможнаст за бързо оттичане на повърхностната вода.

Работете още наесен

Почвата трябва да се изоре или прекопае още от есента. Добре е преди обработката мястото да е наторено с прегорял оборски тор и суперфосфат. Засява се рано нарпролет, като се осигурява хранителна площ 25 х 25 см. Семената поникват бавно - за около 20 дни. Затова е много важно в този период да се плеви редовно.

Съвет- Ако желаете, можете да си отгледате кимион и в саксия на терасата или на балкона. Важно е да спазите правилото почвената смеска да е много лека, затова в нея включете и пясък. Подреждайте саксиите на южно изложение. За да са по-декоративни, в една саксиия засаждайте по две растения.

От аптеката

Семената на кимиона са не само отлична подправка, но и лекарство и афродизиак. Това се дължи на химичния им състав. Те съдържат големи количества етерично масло, 10-20% тлъсто масло, 20 % белтъчни вещества и по малко танини и смолисти вещества. Основното им действие върху човешкия организъм е противовъзпалително. Стимулира секрецията на храносмилателните жлези, затова се прилага при колики и храносмилателни смущения. При заболяване на дихателните пътища улеснява изхвърлянето на секреции.

Като подправка кимионът се използва много сполучливо за ароматизиране на колбаси. Етеричното масло се използва за ароматизиране на ликьори, за увеличавене млякото на кърмачки и подобряване  на половата активност.

05.02.2010, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Латинката – красива и... пикантна
Красотата й е завладяваща, а ярките цветове и нежни листа внасят бодрост и оптимизъм на терасата или в градината. Родината на това прекрасно растение е Америка, но е толкова обичано, че много хора го приемат за традиционно българско.  Цъфти дълго и се гледа лесно - една от най-хубавите комбинации за любителите на цветя.

Мелотрията ражда мини-краставици
Грапавата мелотрия е малко позната у нас. Тя се отнася към семейството на тиквените. Разпространена е предимно в Африка. Това е тревисто едногодишно растение, което расте до дължина 30 м. Тя бързо се разпространява и със своите къдрави мустачки лесно се закрепя на всевъзможни опори.  Растението цъфти в яркофълти цветове.

Трънката гони грипа
Който изяде първите три цветчета на трънката, няма да боледува цяла година. Това гласи народното поверие. И с право. В различни рецепти са включени също плодчетата, листата и корените на това растение. Плодовете се берат напълно узрели, след това се сушат на слънце. Изсушените трънки са почти черни, със синкав оттенък.