Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Запазете старите семена

Запазете старите семена

04.02.2010 | Коментари (0)
Време е да прегледате наличните семена за новия производствен сезон и ако е нужно, набавете нови. Семената на различните зеленчукови култури запазват кълняемостта си в различен срок. За да получите представа за продължителността на тяхното запазване, ви предоставяме следните данни в приложената таблица.

Имайте обаче предвид, че кълняемостта им ще се е запазила в посочените граници само при подходящи условия за съхранение - ниски положителни температури (1-5ºС), проветриви помещения, подходяща опаковка (платнени или книжни торбички), защита от гризачи и други складови неприятели като акари, зърнояди и др.

И все пак, ако имате съмнение, че семената са по-стари, направете проверка за кълняемостта им преди да ги ползвате.

Култура          Години

Домати               4-5

Пипер                 3-4

Патладжан        4-5

Краставици       5-6

Градински грах          4-5

Градински фасул       4-5

Видовете зеле            5-6

Дини                  4-6

Пъпеши             5-7

Видовете тикви         5-8

Тиквички           5-6

Видовете лук   2-3

Салати              3-4

Марули              3-4

Спанак              3-4

Бакла                3-5

Бамя                  3-5

Алабаш             3-5

Салатно цвекло       4-6

Ряпа и репички        3-4

Манголд           4-5

Цикория           3-5

Моркови           2-3

Целина             2-3

Магданоз         2-3

Копър               2-3

Крес                 1-2

Пащърнак       1-2

04.02.2010, Лазар ПЕТКОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

За да имате спанак рано напролет
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия. Той издържа на студ, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подходяща оранжерия с трайно покритие, но е добра и такава, която ще се покрие с полиетиленово фолио към края на октомври.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.