Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Обеззаразете семената

Обеззаразете семената

16.02.2015 | Коментари (0)
Преди да пристъпите към засяване на семената на домати, пипер и патладжан в парниците почвата трябва да се обеззарази, за да се предотврати сечене на разсада. Може да ползвате 5-6 л на кв.м  2% разтвор на формалин или 250 г на кв.м фузаклин. Торо-почвената смеска може да подготвите като в 1 куб.м от нея сложите 3 кг триходермин НГ и размесите добре, а след това насипете обеззаразената почва върху заредения парник с биотопливо.

Преди зареждане на парника, в който ще засявате краставички и тиквички, за да ги предпазите от фузарийно и вертицилийно увяхване, обеззаразете почвата и торо-почвената смеска. Това може да стане като я попарите до 90-100ºС и престои 1 час под полиетиленово покритие. Може да третирате и с формалин 1:50 с вода и с 10 л на кв.м, но това трябва да стане 50 дни преди зареждане на парника.

 

16.02.2015, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.