Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Как да се погрижим за аспержите?

Как да се погрижим за аспержите?

21.01.2010 | Коментари (0)
През първите две години редовно окопавайте аспержите и се борете с плевелите, болестите и неприятелите. Трябва да поливате при нужда и да торите. С второто окопаване се внасят 2-3 кг амониева селитра на 100 кв.м. През есента или напролет се попълват местата на пропадналите растения. Ежегодно през есента се внасят по 100-150 кг полуугнил оборски тор, 2-3 кг троен суперфосфат и 1-1,5 кг калиев сулфат на 100 кв.м, равномерно разхвърляни преди дълбоката оран.

За да не полегнат растенията в междуредията, стъблата от едно коренище се привързват заедно със сезал - еднократно, а при по-силен растеж и на два пъти. Всяка година след зажълтяване на надземната маса стъблата се изрязват на височина 7 - 10 см от почвената повърхност, изнасят се навън и се изгарят, или се използват за компостиране.

Реколтирането на посева започва едва през третата година. В насажденията за производство на бели свещи до 10-15 март почвата се разрохква и над всеки ред се оформят тирове с трапецовидна форма. Те са с размери 40 - 60 см на основата, височина 25 - 30 см и ширина в горния край 25 - 30 см. За получаване на ранна продукция те се покриват с полиетиленово платно и полиетиленови тунелчета.

В насажденията за зелени свещи почвата над коренищата се разрохква, като почвеният слой трябва да е с дебелина 10 - 12 см. За по-ранно производство също може да се използва найлон.

Прибирането на свещите започва в края на март - началото на април и продължава до 15-20 май.

Белите свещи се прибират при появата на върховете до почвената повърхност преди разпукването на листенцата и позеленяването на връхчетата. Появата на пукнатини по тировете показват, че има готови свещи за изрязване. Почвата около тях се разравя внимателно, след което се отрязват със специален нож 3-4 см над коренището. Получената празнина се запълва с почва, торопочвена смес или угнил оборски тор. През третата година се отрязват само по 2 - 3 свещи от коренище, за да не се изтощават растенията.

Прибиране на зелените свещи започва, когато те се покажат на 3 - 4 см над почвената повърхност.

През четвъртата година насажденията встъпват в пълно плододаване и се прибират всички по-добре развити млади свещи. Набраните бели стебла се поставят на тъмно, за да не позеленеят и се съхраняват при 1ºС и относителна влажност на въздуха 90-95%. След приключване на беритбата на белите свещи тировете се отгрибват внимателно и над коренищата се оставя почвен слой с дебелина 10-12 см. Появилите се след това свещи се оставят за формиране на новата листно-стъблена маса през вегетацията.

Едно добре поддържано насаждение може да се използва 12-15 години.

(снимка)

21.01.2010, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Зеленчуковите култури се поливат сутрин
Едно от най-важните агротехнически мероприятия при отглеждане на зеленчуците е напояването. То се прилага по два начина - повърхностно и подпочвено. Към повърхностното напояване спадат гравитационното напояване, дъждуването и капкуването. При гравитационното напояване и дъждуването е добре поливането да става в хладните часове на деня - сутрин до 10 часа, привечер или през нощта.

През февруари засейте пипера, пикирайте през март
За да отгледате ранен пипер в градината си, трябва да произведете разсад за него. От едроплодните дълги пипери, подходящи за такова отглеждане са сортовете Златен медал, Албена, Бяла капия, Люлин, Сиврия, от едроплодните широки можете да използвате сортовете Калинков 800/7, Бял калинков, а от дребноплодните - Джулюнска шипка, Пловдивска шипка.

Още за зеленчуковите разсади
При нашите климатични условия зимните месеци и началото на пролетта са неблагоприятни за отглеждане на топлолюбиви, зеленчукови култури. Периодът успешно се използва за производството на разсади на закрито, където лесно се създават оптимални условия за развитие. Разходите и семената са по малко; грижите са по ефективни; скъсява се срока на узряване и се удължава беритбения период. Най често за любителските зеленчукови градини се приготвя разсад, предназначен за средно-ранно производство. Практика е в личното стопанство да се използват семена от стари сортове, с много добри вкусови качества но с по нисък добив и неустойчивост на основните болести. Полагат се много грижи, окопаване, поливане, пръскане, но въпреки всички усилия, средства и време, крайният резултат често е незадоволителен.