Начало › Стъпка по стъпка › Направи си сам › › Как букетите да живеят по-дълго?

Как букетите да живеят по-дълго?

04.01.2010 | Коментари (0)
На многото празници през зимата вашият дом ще се напълни с букети. За да ги съхраните по-дълго време, трябва да имате предвид няколко правила, с които ще ви запознаем. Трайността на цветята зависи от вида, сорта, както и от редица други фактори. Фазата на разцъфтяване, в която се берат те, се определя от техните характеристики. Цветовете или съцветията на някои декоративни растения, откъснати като пъпки, имат способността да се отварят след поставянето им в съд с вода. Такива са гладиолите, маковете, лилиумите, божурите и др. Други трябва да се берат напълно разцъфнали - едроцветните хризантеми, люлякйт и др.

Най-благоприятното време от денонощието за бране е рано сутрин, докато стъблата, листата, цветните пъпки и цветовете са в най-свежи или надвечер, когато в тях има натрупано най-голямо количество захари. В облачно време цветята могат да се откъсват  през целия ден.

Не ги откъсвайте с ръка

Цветовете се отрязват с остър нож. Отрезът се прави близо под възела. Когато цветята се откъсват с ръка, тъканите им се смачкват и дръжката на цвета лесно загнива. Смачканите тъкани трудно поемат водата и цветовете увяхват преждевременно. Отрезът на дръжката трябва винаги да е наклонен. Когато е хоризонтален, тя плътно ляга на дъното на вазата и водата трудно прониква в нея. Листата по долната част на стъблата или дръжката се отстраняват преди потапянето й във вода. Загниването на листата води до загниване и на дръжката, а това намалява трайността на отрязаните цветове. При хризантемите и розите листата не се отстраняват, понеже поемат вода и чрез листата. Герберите се поставят във ваза с малко количество вода, така че дръжките на цветовете да не са потопени повече от 5 см.

 За освежаване - на баня

За освежаване на увехнали цветя се използват различни начини. Например: краищата на дръжките се подрязват и потапят за 20-30 секунди в гореща вода с температура 90 - 100ºС. В този случай листата и цветовете се увиват с хартия, за да се предпазят от въздействието на топлата  водна пара. Дръжките третирани по този начин, всмукват повече вода, в сравнение с нетренираните. Така се освежават хризантеми, гергини. Люлякът и форзицията не понасят третиране с топла вода. Цветя, които имат по-меки дръжки  като лалета, циклами, момини сълзи, нарциси се освежават по- бързо ако се потопят до самите цветове във вода с температура около 25ºС. След 6 до 10 часа те са освежени. Дръжките на растенията, които при отрязването изпускат млечен сок, се потапят за няколко минути във вода с температура 30-35ºС. Така се предотвратява запушването на стъблата от засъхващия сок. След това цветята се поставят във вода със стайна температура.

Подновявайте отрезите

Важно условие за удължаване трайността на цветята е ежедневната подмяна на водата във вазите и подновяването на отрезите. Най-добре е да го правите под вода. Така въздухът не попада в проводящите цеви. Това е особено важно за цветя, отделящи слизеста материя, лесно запушваща проводящите тъкани, като перуника, мак, лалета, карамфили и други. Водата във вазите трябва да бъде със стайна температура. (снимка)

04.01.2010, Руска ЛОЗАНОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Трудният избор на растенията за аквариума
Кол­ко­то и да са кра­си­ви риб­ки­те и дру­ги­те раз­лични жи­во­тин­ки, на­пъл­не­ни­ят съд с во­да без рас­ти­тел­ност е труд­но да се на­рече ак­ва­ри­ум. Во­до­рас­ли­те, ос­вен че офор­мят де­ко­ра­тив­ния за­вър­шек на ак­ва­ри­у­ма, са нуж­ни и на не­го­ви­те о­би­та­те­ли. Но кои рас­те­ния са под­хо­да­щи за де­ко­ра­тив­ния ак­ва­ри­ум и от мно­жес­т­во­то ви­до­ве кои да пред­почетем?

Цветя в кухнята
В кухнята може да дадете простор на фантазията си. Тропически витрини, бромелиеви дървета, сукулентни композиции, миниатюрни водни градини - всичко това може да украсява помещението, да му придава блясък и неповторимост. Но дори да имате предпочитание към традиционните решения, ефектът може да бъде невероятен

Да похапнем ягоди от... саксията
Ако поднесете на приятелите, дошли да ви погостуват на вилата, току-що набрани ягоди, те ще останат доволни от екологичната гощавка. Но ако нямате вила, а обитавате апартамент в някой многоетажен блок, направо ще изумите гостите си, поднасяйки им ягоди собствено производство, откъснати пред очите им.