Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › След картофи и патладжан настанете спанак

След картофи и патладжан настанете спанак

26.11.2009 | Коментари (0)
Все още не е късно да използвате последните хубави дни и засеете спанак. Той пониква при 4°С и са необходими добре оформени 3-4 листа за успешно презимуване на растенията. Така издържа до минус 10-15°C при безснежни зими и минус 18-20°С - при снежна покривка. Отглеждан през есента или рано през пролетта спанакът образува по-големи и по-обемисти розетки с по-тъмнозелени листа, с високо съдържание на витамин С, хлорофил и каротин.

Спанакът се засява  след ранни домати, картофи, краставици, пипер, патладжан. Предпочита влагоемна структурна почва, добре запасена с органически вещества. Азотът повишава съдържанието на  каротин в листата му, но при прекалено високи дози се отлага като нитрати в тях.

След прибиране на ранните зеленчуци почвата се дискува или фрезува на дълбочина 10-12 см. Сеитбата се извършва ръчноразпръснато, с последвано брануване със зъбна брана и валиране. При използване на сеялка засяването може да бъде редово с 15 см разстояние ред от ред или ленточно по схема 60+25+25+25+25/ 7-8 см. За 100 кв.м площ са ви необходими 350-400 г семена. В този момент влагата в почвата вследствие есенните валежи е достатъчна за поникването на семената и нормалното развитие на растенията. Рано напролет с настъпване на благоприятни топлинни условия за растеж на растенията може при подходящо сухо време да подхраните с 1,5-2 кг амониева селитра на 100 кв.м. (снимка)

Срокът за прибиране на спанака зависи от характера на зимата. В някоя година става в края на февруари, но обикновено става в края на март. Растенията се подрязват ръчно с мотика, лопата или механизирано на 3-4 см под розетката, почистват се от полепналата почва и се прибират в полиетиленови торби или кафези. От презимувалия спанак се получава по-висок добив.

26.11.2009, Лазар ПЕТКОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

За да имате спанак рано напролет
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия. Той издържа на студ, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подходяща оранжерия с трайно покритие, но е добра и такава, която ще се покрие с полиетиленово фолио към края на октомври.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.