Начало › Още за ... › Екзотика › › Тропическа градина от... магазина. Гуава

Тропическа градина от... магазина. Гуава

01.06.2015 | Коментари (0)

 

Този екзотичен плод със съблазнителен аромат се предлага в магазините под различни имена - гуава, гуаява, псидиум. Във всички случаи става дума за плодовете на дървото Psidium guajava от семейство Миртови. То произхожда от Южна Америка и отдавна е разселено по всички тропически области. Освен това лесно се отглежда като стайно растение и може да стане атракцията на дома ни.

Израства като малко дръвче с красиви едри листа и ако условията са добри, цъфти почти цяла година. Цветчетата са бели, с множество тичинки, силно ароматни. Плодовете се образуват само на едногодишните клончета, затова гуавата не се подкастря, а само се подкъсяват прекалено дългите увиснали клонки.

(снимка) В магазина се подбират здрави, леко поомекнали плодове, с добре узрели семена. Семената запазват дълго време способността си да прорастват, но най-добре е да се засеят веднага след изваждането им. Малките гуави се появяват обикновено след 2-3 седмици, но може и да се позабавят до 8 седмици. Те се засаждат в самостоятелни саксии, когато достигнат 5-10 см на височина. Нямат претенции към почвата, но предпочитат да е с неутрална реакция. Саксиите трябва да са добре дренирани. Както всички тропически растения, и гуавата обича топлината. При -2 градуса настъпват сериозни измръзвания, а при -3 растението загива. Минималната температура за нормално развитие е 15 градуса, а горещините не й вредят. Към влажността на въздуха също не е взискателна, сухият въздух на жилищните помещения не й се отразява зле. Гуавата започва да цъфти на третата година след засяването. Тогава се появяват и първите плодове, но истинска реколта можем да очакваме към петата година.

Плодовете са кълбовидни, жълтеникави, достигат около 4 см в диаметър. Когато узреят, вкусът и ароматът им са вълшебни. Някои от видовете гуава са самоопрашващи се, но на други се налага да се помогне, като с мека четчица се пренесе прашец от едни цветове на други.

Освен със семена, гуавата може да се размножава и с резници, но вкореняването им е трудно. Най-лесно става отделянето на многобройните коренови издънки, които растат бързо и зацъфтяват още през първата година. 

Гуавата е устойчива на болести и вредители. Ако все пак я нападнат щитоносни или листни въшки, трябва да се избавим от тях възможно най-бързо с подходящи препарати.

(снимка)  

01.06.2015, Ана КОСТОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Трюфели
Трюфелите (Tuber) са гъби с незаменими кулинарни и вкусови качества. Те се консумират от човека от дълбока древност. Трюфелът е лесно смилаем и с добри диетични стойности. Той е богат на ароматни вещества. Продукцията на трюфелите е най-скъпа в сравнение с тази на другите култивирани гъби.

Трюфели
Трюфелите (Tuber) са гъби с незаменими кулинарни и вкусови качества. Те се консумират от човека от дълбока древност. Трюфелът е лесно смилаем и с добри диетични стойности. Той е богат на ароматни вещества. Продукцията на трюфелите е най-скъпа в сравнение с тази на другите култивирани гъби.

Зимната припънка е храна и лекарство
Зимната припънка се отглежда основно в страните на Далечния Изток. В Япония производството й се е превърнало в своеобразна домашна индустрия. Годишно световното производство на гъбата е около 230 хил. тона. Гугличката на зимната припънка е жълтеникава, а по средата жълто-кафява, с диаметър от 2 до 10 см.