Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › В топъл парник зеленият лук е по-вкусен

В топъл парник зеленият лук е по-вкусен

13.11.2009 | Коментари (0)
Решите ли да отглеждате лук през зимните месеци - декември, януари, трябва да знаете, че за нормалното му развитие е необходима топлина. Това може да стане с биотопливо в полутопъл парник или тунел. За целта изкопавате трап, дълбок 50 см. Запълвате го до 30 см с биотопливо приготвено от повече слама и малко пресен тор, а върху него нанасяте около 20 см почвен слой. За да поникнат бързо, предварително поставете луковичките в помещение с температура около 25-30°С. Може също да оформите купчина от луковички, да я полейте с хладка вода и покриете с рогозка. След 3-4 дни ги засадете и те бързо пускат корени, листата се развиват и образуват по-мощни растения. Вместо арпаджик можете да използвате прерастващите през зимата глави, поставени за съхранение. Може да ги засадите и в сандъче, плътно наредени една до друга. Поставете го до прозорец. 
13.11.2009, Алекс ЖИВКОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.