Начало › Още за ... › Екзотика › › Карамбола

Карамбола

08.10.2009 | Коментари (0)
Карамбола е вечнозелено дърво, високо от 5 до 8 м. Родината на карамбола е Цейлон, но в продължение на много векове тя се култивира из цяла Югоизточна Азия. Расте бавно, затова се явява идеално за отглеждане в контейнери. Цъфти с ароматни розови цветове. Плодовете са сочни, кисело-сладки или сладки, а когато се разрежат напомнят на звезда. Затова често я наричат звезден плод. Пониците, които са отгледани от семена, започват да плодоносят след 2-3 години след засяването. Листата са тъмнозелени, перести с дължина 15-30 см, много ароматни и богати н етерични масла. Листата са много чувствителни на светлината и в по-голяма или по-малка степен са склонни да се събират през нощта или когато дървото изпитва стрес (например, при преместването на контейнера).

Цъфти с ароматни розови цветове, събрани в метловидни съцветия. Цветовете се появяват на младите клонки в пазвите на листата през цялата година, но най-обилно - от пролетта до есента.

Плодовете са с жълт цвят, покрити с восъчен налеп и имат дължина 5-15 см. А най-добро развитие и плододаване, (снимка) растенията се нуждаят от много светлина и въпреки че може да понесе засенчване, това оказва влияние върху захарността на плодовете. В зимния период температурата не трябва да пада под 10 градуса. И ако възрастното дърво може да понесе понижение на температурата до минус 3 градуса без особени тревоги, то за младите растения температурата не трябва да пада под нулата.

Всички плодове има по пет ребра и при разрез напомнят звезда. Месото е много сочно, прозрачно с жълт цвят, не съдържа влакна, има кисело-сладък или сладък вкус. Узряват за около 2 месеца и колкото повече стоят на дървото, толкова по-сладки стават.

Всеки плод съдържа по 12 плоски кафяви семена, с дължина 6-12 мм. 

Плодовете се събират в различна степен на зрялост, в зависимост от начина им на употреба. Зелените плодове се използват като зеленчуци в салати, мариноват се. Такива плодове могат да се съхраняват в свеж вид около 3 седмици, постепенно узрявайки и пожълтявайки, но вкусът им ще бъде леко кисел. Плодовете, които узряват изцяло на дървото, са по-сладки, употребяват се в свеж вид, като се приготвят салати, коктейли и торти. За храна се използват и цветовете на карамболата, и младите листа, като заместител на спанака.

(снимка) Карамболата се размножава чрез семена и присаждане. Семената се засаждат във влажна почва (може да се използва торф, мъх, кокосово влакно) на дълбочина около 1 см. През лятото семената поникват в продължение на една седмица, а през зимата им е нужен три пъти по-дълъг период.

 

08.10.2009, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Трюфели
Трюфелите (Tuber) са гъби с незаменими кулинарни и вкусови качества. Те се консумират от човека от дълбока древност. Трюфелът е лесно смилаем и с добри диетични стойности. Той е богат на ароматни вещества. Продукцията на трюфелите е най-скъпа в сравнение с тази на другите култивирани гъби.

Трюфели
Трюфелите (Tuber) са гъби с незаменими кулинарни и вкусови качества. Те се консумират от човека от дълбока древност. Трюфелът е лесно смилаем и с добри диетични стойности. Той е богат на ароматни вещества. Продукцията на трюфелите е най-скъпа в сравнение с тази на другите култивирани гъби.

Зимната припънка е храна и лекарство
Зимната припънка се отглежда основно в страните на Далечния Изток. В Япония производството й се е превърнало в своеобразна домашна индустрия. Годишно световното производство на гъбата е около 230 хил. тона. Гугличката на зимната припънка е жълтеникава, а по средата жълто-кафява, с диаметър от 2 до 10 см.