Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Чушките се запазват се най-добре във фризер

Чушките се запазват се най-добре във фризер

05.10.2009 | Коментари (0)
Червеният и жълтият цвят на чушките са пигменти-антиоксиданти, които ни пазят от старостта. В пиперките се съдържат още калий, калций, магнезий, фосфор и желязо. В 100 г чушки витамин С е до 400 мг, рутинът достига до 450 мг и има значение за заздравяване на рани и високо кръвно налягане. В същото количество зеленчуци витамин В1 е до 60 мг и отговаря за функционирането на мозъка, витамин В2 достига 100 мг и е необходим за образуването на червените кръвни телца. Всичко това показва колко е важно да консумираме този зеленчук всеки ден. Но как да го запазим за зимните дни?

Има няколко начина за съхраняване. Здрави и сухи пиперки се запазват в хладилник до седмица. Ако пък ги увиете в нещампована хартия и ги наредите на два реда в щайги, те ще престоят до два месеца в мазе при температура 6-70С.  Замразяването във фризера  на сладък или лют пипер е най-сигурният начин за  запазване на полезните вещества: Ето как трябва  да се прави:

* Нарязани на ивици пиперки се замразяват на поднос за 30 минути във фризера. След това се нареждат в пликове и плътно се притискат. Съхраняват се в заредения шкаф до 6 месеца и направо замразени се поставят във врящото ястие.

* Целите пиперки се измиват, изважда се семето, отрязват се върховете им и се замразяват предварително също 30 минути на поднос. След това се пакетират и се оставят до 6 месеца във фризера.

Пиперките могат и да се нанижат и да се изсушат при естествени условия, но не бива да ги мокри дъжд. Консервирането на чушките в домашни условия намалява чувствително витамините, но топлинната обработка не пречи на запазването на багрилните вещества, които са мощни антиоксиданти. Лютеници, само от чушки или смес, както пюрета и паста с над 24 % сухо вещество са нашето оръжие в борбата ни срещу старостта. 

05.10.2009, доц. Виолета ТОДОРОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.