Начало › Стъпка по стъпка › Направи си сам › › Органичният тор може да се използва след 9 месеца

Органичният тор може да се използва след 9 месеца

05.10.2009 | Коментари (0)
В процеса на компостирането участват бактерии, гъбички и червеи, насекоми и други живи организми, които разграждат отпадъците до органичния тор. Компостът подобрява структурата на почвата, подхранва растенията, задържа влагата. Това е един от начините за производството на екологично чисти плодове и зеленчуци.

Сред отпадъците, които могат да послужат за основа за получаването на компост, са обелките от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, окосена трева, окастрени клончета, листа, едногодишни плевели. В органичния тор не могат да участват сготвена храна, месо, риба, млечни продукти, кокали. Заразените растения трябва да се остраняват, защото болестотворните организми продължават да съществуват и могат да заразят почвата. Ако е студено ще чакате поне 9 месеца, за да се превърнат отпадъците в органичен тор. През лятото трябват само 3 месеца. През студените сезони процесът ще се забави. Ако стартирате през есента, разграждането ще започне чак през пролетта и така срокът ще се удължи тройно. Забележите ли след време, че компостът не е еднороден, може да отделите целите отпадъци и след това отново да ги върнете в съда, за да продължат своето разграждане. Ако органичният тор е уплътнен или мокър, след разрохкване ще е готов за употреба в градината.

05.10.2009, Симона ЖИВКОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Трудният избор на растенията за аквариума
Кол­ко­то и да са кра­си­ви риб­ки­те и дру­ги­те раз­лични жи­во­тин­ки, на­пъл­не­ни­ят съд с во­да без рас­ти­тел­ност е труд­но да се на­рече ак­ва­ри­ум. Во­до­рас­ли­те, ос­вен че офор­мят де­ко­ра­тив­ния за­вър­шек на ак­ва­ри­у­ма, са нуж­ни и на не­го­ви­те о­би­та­те­ли. Но кои рас­те­ния са под­хо­да­щи за де­ко­ра­тив­ния ак­ва­ри­ум и от мно­жес­т­во­то ви­до­ве кои да пред­почетем?

Цветя в кухнята
В кухнята може да дадете простор на фантазията си. Тропически витрини, бромелиеви дървета, сукулентни композиции, миниатюрни водни градини - всичко това може да украсява помещението, да му придава блясък и неповторимост. Но дори да имате предпочитание към традиционните решения, ефектът може да бъде невероятен

Да похапнем ягоди от... саксията
Ако поднесете на приятелите, дошли да ви погостуват на вилата, току-що набрани ягоди, те ще останат доволни от екологичната гощавка. Но ако нямате вила, а обитавате апартамент в някой многоетажен блок, направо ще изумите гостите си, поднасяйки им ягоди собствено производство, откъснати пред очите им.