Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Гроздобер

Гроздобер

31.08.2014 | Коментари (0)
От момента на прибиране на гроздето много зависи качеството на виното. Затова е задължително дни преди започване на гроздобера да се проверява натрупването на захарите. Вземат се средни проби на всеки 5-6 дни от отделни части на лозето, от различни главини и височина. Гроздето се смачква добре и сокът се прецежда през тензух. Налива се в стъклен цилиндър или във висока стъклена чаша. Спуснете захаромер в съда. Ако той се спусне внимателно, потъва в сока и когато изплува, по него са полепнали частици, които не му позволяват да се спре на действителното място. След няколко минути става отчитането. Погледът се изравнява с нивото на течността. Любителските захаромери работят при 20°С температура. Незначително отклонение не е фатално. Записват се данните и се сравняват с предишните. Би трябвало да има промяна в полза на новото определяне.

Ако е паднал дъжд, в лозето се влиза най-малко 1-2 дни по-късно. Така се възстановява първоначалната захарност, намалена от водата, попаднала в корените на главината. При слънчево време тя бързо се изпарява и се възвръща предишната захарност. Когато температурата е ниска, е желателно гроздето да се бере към обяд и да се преработи веднага. Така няма да има охлаждане, което може да забави алкохолната ферментация. При топло, слънчево време, набраното грозде в касетки и кошници се оставя за охлаждане през нощта и се преработва сутринта. Гроздето от смачканите проби се оставя да ферментира в отделен съд и по-късно ще послужи за засяване на мъстта. Използването на мая от селекционирани дрожди при домашни условия е трудно приложимо.

 Отделете сока внимателно от мъстта (снимка)

Важен момент за преработката на гроздето е отделянето на сока при белите вина или гроздовата каша за червените вина след ферментацията им. За тази цел е необходимо да се дренират кадусите или каците. Поставят се пред вътрешния отвор на канелата снопчета от добре измити лозови пръчки. Снопчетата могат да се поставят по цялата повърхност на съда и тогава отцеждането е по-пълно.

Другият начин е да се постави "лъжливо дъно" на височина 15-20 см от долната повърхност на съда. То се прави от летви, заковани на разстояние 1-2 см една от друга. Сокът изтича през отворите, а оттам през канелата, а над лъжливото дъно остават джибрите.
31.08.2014, ст. н. с. Николай СПИРОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Удоволствието да имаш асма в двора
В двора с помощта на ножицата на лозата се придава най-често асмовидна формировка. Тя се вгражда като красив елемент от естетичното оформление на жилищния екстериор и в същото време дава богата реколта. Предлага и битови удобства. Сянката й е чудесно място за отмора, игри и раздумки.

Удоволствието да имаш асма в двора
В двора с помощта на ножицата на лозата се придава най-често асмовидна формировка. Тя се вгражда като красив елемент от естетичното оформление на жилищния екстериор и в същото време дава богата реколта. Предлага и битови удобства. Сянката й е чудесно място за отмора, игри и раздумки.

Плодните храсти спокойно ще спят под снега
Дойде време за засаждане на овошки и плодни храсти. И докато за дръвчетата има различни мнения за сезона на засаждането, то за храстите няма място за колебания. Щом ги донесете от разсадника или ги изкопаете от собствената си градина, веднага ги посадете на постоянно място. Те спокойно ще презимуват под снега.