Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Пожълтеят ли дюлите и ябълките, можете да ги берете

Пожълтеят ли дюлите и ябълките, можете да ги берете

19.10.2014 | Коментари (0)
 Беритбата на плодовете и тяхната подготовка за пазара, преработката и съхранението са последната грижа от производствената дейност в овощната градина. Ненавременното прибиране се отразява на качеството, транспортабилността и съхранението на плодовете. До голяма степен тя се отразява и на количеството на продукцията.

Предварително обраните плодове са по-дребни, недостатъчно оцветени и не могат да придобият необходимите вкусови качества, дори и когато се съхраняват и при най-добри условия. Те завяхват по-силно по време на превоз и съхранение. Всичко това се отразява както на качеството, така и на количеството на продукцията. Установено е, че през последните седмици преди беритбата нарастването на плодовете е най-интензивно. Ежедневният прираст на теглото при ябълките и крушите през този период може да достигне до 3 %, а при прасковите - до 5 %.

Прекомерното закъснение на беритбата също се отразява отрицателно. По-късно обраните плодове по-трудно се транспортират и съхраняват и са по-чувствителни на гниене и някои физиологически болести. Загубите от късната беритба се увеличават с  масовото опадане на най-рано узрелите и най-едри плодове.

Беритбена и консумативна

В овощарската практика се различават две степени на зрелост - беритбена и консумативна. Беритбената зрелост е тази, при която плодовете са приключили растежа и са в най-добро състояние за транспорт и съхранение, по време на което доразвиват или запазват типичните за сорта вкусови и технологични качества. Консумативната зрелост е тази, при която плодовете на даден сорт са придобили типичния цвят, вкус, аромат и консистенция. При някои видове, като ягодоплодните, черешата, вишната и джанката беритбената и консумативната зрелост напълно съвпадат. При сливите, прасковите, кайсиите и най-ранните круши и ябълки тези две зрелости са много близки. Само предназначените за по-далечен транспорт плодове от тези видове се берат няколко дни преди настъпване на консумативната зрелост. При по-късните круши, ябълката, дюлята консумативната зрелост настъпва доста по-късно след беритбената. За да станат годни за консумация, те трябва да преминат различен срок на съхранение.

Показателите не лъжат

За правилното определяне срока на беритбата при тези видове се използват различни показатели.

Изменението цвета на плодовата кожица е един от най-видимите показатели за определяне срока на беритбата при всички овощни видове. При повечето от тях настъпва типичното за сорта оцветяване в различни нюанси. При някои ябълкови и крушови сортове и при дюлята основният зелен цвят преминава в жълто-зелен до по-интензивно жълто.

Отделяемостта на плодната дръжка от клонката е друг показател, който се използва за определяне срока на беритбата. При добре узрелите плодове между дръжката и клонката се образува корков отделителен слой и плодовете лесно се откъсват, но има и ябълкови сортове, които и добре узрели, трудно се отделят от нея.

Окраската на семената при ябълката, крушата и дюлята също са важен показател за настъпване на пълна зрелост. Семената на узрелите плодове при тези видове придобиват кафяв до черен цвят в различни нюанси при различни сортове.

Плътността на плодовото месо, която се измерва с помощта на пенетрометри при ябълката и крушата, а също така и определяне количеството на скорбялата в плода с помощта на йодна проба също се използват за правилно определяне на беритбената зрелост. Тези методи са по-трудно достъпни за любителите овощари.  (снимка)

19.10.2014, проф. д-р Цоло МИХАЙЛОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Най-полезен за дърветата е пухкавият дебел сняг
В природата никой не почиства падналите листа и те играят ролята на надеждна защита от мразовете. Снегът върши същата работа. В гората той е практически стабилен през цялата зима. Там вятърът не го издухва, защото го задържат самите дървета и храсти. Не напразно снегът се нарича зимна "шуба".

Мулчирайте около овощните растения
Мулчирането е алтернатива в борбата с плевелите. То е агротехническо мероприятие, с което се създава изкуствена покривка (мулч) върху повърхността на почвата, която оказва физично, химично и биологично действие.

Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България  за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12  градуса.