Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Бамята не понася засенчването

Бамята не понася засенчването

17.09.2009 | Коментари (0)
Бамята произхожда от тропична Африка, затова е и една от най-петенциозните по отношение на топлината култури. За храна се използуват плодовете на бамята, които се берат в техническа зрелост - няколко дни след прецъфтяването, преди да са започнали да се образуват семената и да загрубее тъканта. В този стадий на развитие те са нежни и крехки. Използва се в прясно състояние и консервирана. Някои от сортовете бамя, каквато е Каваклийската се сушат, като се нанизват на низи и се използуват за готвене през зимата. Семената на бамята може да се използват и като заместител на кафето.

 Пониква при най-малко 20 градуса

За да поникне, бамята се нуждае от достатъчно висока температура - минимум 20 градуса. Бамята не понася засенчването. В зеленчуковите градини на малки площи може да се засява след различни предшественици - домати, пипер, краставици и други, богато наторени с оборски тор. При сухо, слънчево и горещо лято, съчетано с балансирано торене и редовни поливки, дава високи и качествени добиви и се бере всеки ден. В прохладни дни нарастването на плодовете се потиска.

Вирее на всички видове почви, но за предпочитане е да са дълбоки, влагоемни и плодородни. За  нормалния растеж и развитие на бамята е важно хранителните вещества в почвата да са в лесно усвоима форма, каквато предлагат минералните торове. С оборски тор се подхранва предшественика, но когато не е торен и почвата е бедна, може през есента да се внесе оборски тор и за бамята. Необходимо е през цялата вегетация почвата да се поддържа нормално влажна, особено по време на масовото плододаване.

Задължителна е борбата със заплевеляването, предимно чрез неколкократно окопаване. За да се удължи периода на плододаване е необходимо растенията да се подхранят 1-2 пъти с азотен тор. Важно е да се отбележи, че азотното и калиевото торене осигуряват повече завръзи.

 Бере се всеки ден (снимка)

Беритбата започва началото на юни. През по-топлите дни тя се извършва почти всеки ден, като се прибират всички плодове, достигнали дължина 4-5 см. Такива те стават няколко дни след прецъфтяването. Важно е по растенията да не остават плодове с по-големи размери, тъй като те потискат нарастването на младите завръзи. Беритбите се прекратяват с падането на първите слани.

Бамята се бере в малки щайги и се нарежда на тънък пласт. Трябва да се използва не повече от 2 - 3 дни след обирането й, защото тъканта й е нежна, бързо завяхва и почернява и губи от вкусовите и хранителните си качества.

17.09.2009, Алекс ЖИВКОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Зеленчуковите култури се поливат сутрин
Едно от най-важните агротехнически мероприятия при отглеждане на зеленчуците е напояването. То се прилага по два начина - повърхностно и подпочвено. Към повърхностното напояване спадат гравитационното напояване, дъждуването и капкуването. При гравитационното напояване и дъждуването е добре поливането да става в хладните часове на деня - сутрин до 10 часа, привечер или през нощта.

През февруари засейте пипера, пикирайте през март
За да отгледате ранен пипер в градината си, трябва да произведете разсад за него. От едроплодните дълги пипери, подходящи за такова отглеждане са сортовете Златен медал, Албена, Бяла капия, Люлин, Сиврия, от едроплодните широки можете да използвате сортовете Калинков 800/7, Бял калинков, а от дребноплодните - Джулюнска шипка, Пловдивска шипка.

Още за зеленчуковите разсади
При нашите климатични условия зимните месеци и началото на пролетта са неблагоприятни за отглеждане на топлолюбиви, зеленчукови култури. Периодът успешно се използва за производството на разсади на закрито, където лесно се създават оптимални условия за развитие. Разходите и семената са по малко; грижите са по ефективни; скъсява се срока на узряване и се удължава беритбения период. Най често за любителските зеленчукови градини се приготвя разсад, предназначен за средно-ранно производство. Практика е в личното стопанство да се използват семена от стари сортове, с много добри вкусови качества но с по нисък добив и неустойчивост на основните болести. Полагат се много грижи, окопаване, поливане, пръскане, но въпреки всички усилия, средства и време, крайният резултат често е незадоволителен.