Начало › Растения › Любимци › › Подправките. Как да си ги отгледаме сами?

Подправките. Как да си ги отгледаме сами?

14.09.2009 | Коментари (0)
Не съществува такова тревисто растение, което не би могло да се отгледа в саксия. Освен това сред любимите ни ароматни култури има множество видове, които се чувстват дори по-добре в контейнери, отколкото в градинската леха. Но това не е единствената причина, поради която си струва да засеете на терасата пъстра компания от треви. Подправките ще излъчват свеж аромат и ще ви помогнат да си създадете очарователен южен стил на терасата!

Такива средиземноморски подправки, като розмаринът, риганът и мащерката предпочитат да растат в саксии. За разлика от градинската почва, субстратът в контейнерите изсъхва значително по-бързо. И това е нужно на чувствителните към застояването на вода южни култури. Котаго те растат в саксии е по-лесно да удовлетворите нуждата им от слънчево местообитание. Ако се грижите добре за тях, те ще ви се отплатят с интензивен растеж и аромат. За разнообразието на вашата градина ще допринесат пъстролистната мащерка или розмаринът със стелещи се листа, който се чувства най-добре във високи контейнери или пък в окачени кошници.

 Босилекът избягва слънцето (снимка)

Изключение прави босилекът: тази звезда на средиземноморската кухня за разлика от своите колеги не понася яркото слънце. Независимо от това, ако предпочитате класическите едролистни разновидности или пък дребнолистните сортове, то тогава е най-добре да ги отглеждате на полусянка. Той е топлолюбив, но можете да го изнасяте на слънце само през май-юли. Поставете саксията на място, защитено от вятъра. Важно е редовно да откъсвате върховете на филизите, за да не допуснете цъфтеж на растението.

Съвет: ако ще си купувате вече отраснал босилек, обърнете внимание на катерливите сортове, като Compatto. Този босилек се отличава с особена устойчивост, силен растеж и обилна реколта. Най-добре е да засадите ароматната трева в сандъче. Това многогодишно растение не устоява на студа, но в светли помещения ще презимува при температура от 15-20 градуса. Босилекът може да загуби листата си, затова през всяка година трябва да отглеждате нови растения от резници.

Съвет: През пролетта е най-подходящото време за размножаването на растението.

  (снимка) Градинският чай обича компанията

Ароматният градински чай е в основия състав на отбора на подправките. За отглеждане в саксии е много подходящ компактният градински чай от сорта Nana. Има и много декоративни растения, които са украсени в края на лятото с червени цветове. Това са ананасовият градински чай и елегантният. Те са с лимонов и динен аромат. Можете да ги отглеждате в саксия, но не забравяйте всяка година да ги размножавате.

През пролетта асортиментът от ароматни треви е особено голям. Изберете си растения и ги отглеждайте в саксии. Осигурете им добър дренаж: на дъното на саксията насипете керамзит или чакъл на дебелина 3 см. След това напълнете съда с почва за подправки, която е създадена, като са отчетени нуждите на растения от специални торове. Ако искате да засадите различни видове в един контейнер, то изискванията им към почвата трябва да съвпадат. Великолепната композиция в средиземноморски стил ще се получи от мащерка, майорана, розмарин и градински чай. Хармонично ще изглеждат редом с магнаданоза и зеления лук.

14.09.2009, Снежана ПЕТРОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Зелето - дебеланкото космополит
То е любима храна на много народи. Почти на всяка точка на земното кълбо, която човек обитава, ще се намери и вид зелева култура, която той отглежда. И това се дължи както на тяхното голямо разнообразие от форми, така и на пластичността им, позволяваща нагаждане към различните условия. Не на последно място те са полезни и вкусни.

Ярките огньове на гергините
Когато конкистадорите завоювали Мексико, били впечатлени от красотата и яркостта на цветята, които покорените ацтеки наричали "акокотл". Те били отглеждани специално за украса на храмовете на Слънцето.  За съжаление преситените от задморските чудеса испанци не оценили качествата им. Това станало едва в края на 18 век.

Облепихата
Об­ле­пи­ха­та е мно­го под­хо­дяща за от­г­леж­да­не в пар­ко­ве и вил­ни мес­та за­ра­ди кра­си­ви­те си лис­та и от­ру­па­ни­те с пло­до­ве дъл­ги клон­ки. Пло­до­ве­те са оцве­те­ни в кре­ма­во-жъл­то, оран­же­во или почти яр­кочер­ве­но.  При­те­жа­ват спе­ци­фичен вкус и при­я­тен аро­мат.