Начало › Растения › Любимци › › Подправките. Как да си ги отгледаме сами?

Подправките. Как да си ги отгледаме сами?

14.09.2009 | Коментари (0)
Не съществува такова тревисто растение, което не би могло да се отгледа в саксия. Освен това сред любимите ни ароматни култури има множество видове, които се чувстват дори по-добре в контейнери, отколкото в градинската леха. Но това не е единствената причина, поради която си струва да засеете на терасата пъстра компания от треви. Подправките ще излъчват свеж аромат и ще ви помогнат да си създадете очарователен южен стил на терасата!

Такива средиземноморски подправки, като розмаринът, риганът и мащерката предпочитат да растат в саксии. За разлика от градинската почва, субстратът в контейнерите изсъхва значително по-бързо. И това е нужно на чувствителните към застояването на вода южни култури. Котаго те растат в саксии е по-лесно да удовлетворите нуждата им от слънчево местообитание. Ако се грижите добре за тях, те ще ви се отплатят с интензивен растеж и аромат. За разнообразието на вашата градина ще допринесат пъстролистната мащерка или розмаринът със стелещи се листа, който се чувства най-добре във високи контейнери или пък в окачени кошници.

 Босилекът избягва слънцето (снимка)

Изключение прави босилекът: тази звезда на средиземноморската кухня за разлика от своите колеги не понася яркото слънце. Независимо от това, ако предпочитате класическите едролистни разновидности или пък дребнолистните сортове, то тогава е най-добре да ги отглеждате на полусянка. Той е топлолюбив, но можете да го изнасяте на слънце само през май-юли. Поставете саксията на място, защитено от вятъра. Важно е редовно да откъсвате върховете на филизите, за да не допуснете цъфтеж на растението.

Съвет: ако ще си купувате вече отраснал босилек, обърнете внимание на катерливите сортове, като Compatto. Този босилек се отличава с особена устойчивост, силен растеж и обилна реколта. Най-добре е да засадите ароматната трева в сандъче. Това многогодишно растение не устоява на студа, но в светли помещения ще презимува при температура от 15-20 градуса. Босилекът може да загуби листата си, затова през всяка година трябва да отглеждате нови растения от резници.

Съвет: През пролетта е най-подходящото време за размножаването на растението.

  (снимка) Градинският чай обича компанията

Ароматният градински чай е в основия състав на отбора на подправките. За отглеждане в саксии е много подходящ компактният градински чай от сорта Nana. Има и много декоративни растения, които са украсени в края на лятото с червени цветове. Това са ананасовият градински чай и елегантният. Те са с лимонов и динен аромат. Можете да ги отглеждате в саксия, но не забравяйте всяка година да ги размножавате.

През пролетта асортиментът от ароматни треви е особено голям. Изберете си растения и ги отглеждайте в саксии. Осигурете им добър дренаж: на дъното на саксията насипете керамзит или чакъл на дебелина 3 см. След това напълнете съда с почва за подправки, която е създадена, като са отчетени нуждите на растения от специални торове. Ако искате да засадите различни видове в един контейнер, то изискванията им към почвата трябва да съвпадат. Великолепната композиция в средиземноморски стил ще се получи от мащерка, майорана, розмарин и градински чай. Хармонично ще изглеждат редом с магнаданоза и зеления лук.

14.09.2009, Снежана ПЕТРОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Босилек
Това ароматично растение е пренесено в Европа през ХVІ в от Индия. То е познато от дълбока древност и са му приписвали чудодейни свойства. Някои римляни са вярвали, че който го консумира, става красавец, а други народи са давали китка босилек в знак на любов. Днес той се отглежда в цяла Европа, Америка и Азия.

Сливата
Сливите са богати на фосфор, което ги определя като тонизираща храна. Богати са и на калий, който стимулира сърдечната дейност и кръвообращението и ги прави подходящи за болни от подагра и ревматизъм. Имат високо съдържание на желязо и затова са добро средство при лекуване на анемични състояния.

Сливата
Сливите са богати на фосфор, което ги определя като тонизираща храна. Богати са и на калий, който стимулира сърдечната дейност и кръвообращението и ги прави подходящи за болни от подагра и ревматизъм. Имат високо съдържание на желязо и затова са добро средство при лекуване на анемични състояния.