Начало › Растения › Отглеждане › Торене › › Подхранете зеленчуците

Подхранете зеленчуците

14.07.2009 | Коментари (0)
Зеленчуците изграждат голяма коренова и надземна маса и дават високи добиви от единица площ, като извличат от почвата много хранителни вещества. Интензивното използване на площта в градините през годините води до бързо обедняване на терените. Ето защо се налага освен основното и предсеитбено торене, да се внасят органични и минерални торове по време на вегетацията на растения.

Подхранването трябва да се извършва с лесно разтворими торове - амониеви, фосфорни, калиеви. Добри резултати се получават и при подхранване на зеленчуците с органични торове (торна течност, оборски тор, птичи тор и др.), разредени с вода - т. нар. шербетуване. Освен чрез корените си, зеленчуковите растения имат способността да се хранят и чрез листата. За листно подхранване са създадени българските суспензирани торове лактофол.

Разредени или сухи

При подхранване растенията не бива да се мокрят с торния разтвор. Ако това се случи при поливане с лейка, дъждуване, се промиват с чиста вода, за да се избегнат евентуални изгаряния.

Подхранването може да се извърши и чрез внасяне на торовете направо под растенията, без да се разтварят предварително във вода. Това се прави ръчно. Този начин е подходящ при редовно поливане или в райони с достатъчно и последователно разпределени валежи. Най-добре е  да се извършва привечер при влажна почва или след дъжд. В сухо време преди подхранване растенията трябва предварително да се полеят, за да попаднат торовете във влажна почва.

Най-широко употребяваният тор за подхранване е богатият на азот - амониевата селитра, в дози според нуждите и възрастта на растенията.

Лесна рецепта

За подхранване може да се използват и торове от животните - говеда, коне, овце, кози, магарета, птици и др. те се използват като пресни разредени с вода. В една кофа се поставя една лопата от пресния тор и се допълва с вода. Престоява 2-3 дни като отвреме на време се разбърква. След това един литър течност от говеждият тор се разрежда с 5 л вода, конският, магарешкият, овчият и козият - със 7-8, а птичият с 10-12 . При големи площи може в началото на градината да се изкопае малък басейн, в него да се поставя пресният органичен тор и водата като минава край него го разтваря и разнася по браздите. За малките дворни стопанство торът се разтваря в подходящи съдове - бидони, варели и др. С разтвора се поливат растенията,  като се внимава да не попадне върху листата им. Ако се случи,  веднага се отмиват с чиста вода с лейка с решетка.

Кой понася шербетуването

Домати - 20 дни след разсаждането, при поява на първите червени плодове от първото съцветие и около 2 седмици след него.

Патладжан - 20 дни след разсаждането и през 15 дни един или два пъти след това.

Пипер - 15 дни след разсаждането, след образуване на първия завръз, 15 дни по-късно и в началото на август.

Краставици - при образуване на 3-4 листа, при поява на първите плодове.

Практически подхранването се извършва с 0,5 до 2 л разтвор на растение според нуждата и възрастта. Особено подходящо е след градушка.

14.07.2009, Лазар ПЕТКОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

За екологично чиста продукция садете бобови
Органичното земеделие е доста скъпо занимание и далеч не е по джоба на всеки любител градинар. Най-простият и достъпен начин е да засеете бобови - грах, боб, фасул, соя, бяла детелина, лупина. Тези култури образуват на корените клубени с органически азот, подобряват почвата и нейната структура. 

Лозата иска най-много храна докато спи
За разлика от повечето растения, лозата приема хранителните вещества най-добре в студения сезон.  В късната есен и през зимата, стига да позволява времето, докато лозата е в покой, трябва да се внесат органичните торове. Фосфорните и калиевите също е добре да се дадат тогава, в краен случай рано напролет.

Мулчирайте около овощните растения
Мулчирането е алтернатива в борбата с плевелите. То е агротехническо мероприятие, с което се създава изкуствена покривка (мулч) върху повърхността на почвата, която оказва физично, химично и биологично действие.