Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › От късни моркови става вкусна туршия

От късни моркови става вкусна туршия

14.07.2009 | Коментари (0)
Късните посеви с моркови са подходящи за получаването на продукция през есента, която може да се ползва са съхранение и приготвяне на туршии. За тази цел са полезни сортове с по-къс вегетационен период. При обработката на почвата се цели да се намали до минимум загубата на почвената влага. За сеитба трябва да се използват семена с добра кълняемост. Те поникват бавно и за да бъде ускорен този процес е добре да се овлажнят предварително. Поставят се в торбички и периодично през 5 часа в продължение на 1-2 денонощия се потапят за няколко минути в хладка вода, която се сменя. След това се изцеждат и изсушават. Сеитбата се извършва във влажна почва, предварително добре обработена и набраздена на редове и ленти с разстояния средно 60 см между лентите и 30 см между редовете. Дълбочината е 2 см, като при леки и бързо просъхващи почви трябва да е по-дълбоко - до 3 см.

Грижете се за тях

Грижите през вегетацията се състоят в прореждане, окопаване, двукратно подхранване и редовно поливане. Важна грижа е системното унищожаване на плевелите, като за тази цел успешно се ползват хербициди, при които трябва се спазва посочения срок на внасяне и дозата. Първото подхранване се извършва във фаза 3-4 лист, в браздички от двете страни на редовете, с 1-1,2 кг на 100 кв.м амониева селитра, а . второто - в началото на образуване на кореноплодите с 1,2-1,5 кг за 100 кв.м. амониева селитра.. В тези две фази морковите се окопават ръчно или механизирано за разрохкване на почвата и унищожаване на плевелите. Поливките се извършват през 10-14 дни. Засушаването на посева е една от причините за разпукване на кореноплода, но при преовлажняването на почвата води до загиване на растението.

Разнообразие

Масовото прибиране на реколтата е през октомври-ноември, преди настъпването на големите студове. Извадените кореноплоди се почистват, листата се отрязват до самото чело, сортират се по големина и форма и се прибират за съхранение.

Сортовото разнообразие от семена на пазара не е голямо. Повечето са чужди, но се използват и българските Победител 4 и Нантски 3.

Топ фикс - директен сорт, тип нантски. По времето си на зрелост е средно ран. Коренопродът е с цилиндрична форма и заоблен връх, с дължина - средно 20-22 см. Подходящ е както за лагеруване, така и за връзкова продукция.

Юпитер - късен, високодобивен сорт, предназначен за лагеруване и преработка. Кореноплодите са едри, атрактивни, с много наситено оранжево оцветяване.  Дължината е средно 25-30 см. Вкусът е много добър, сочен и хрупкав.

14.07.2009, Жени КОЙНОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.