Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › От късни моркови става вкусна туршия

От късни моркови става вкусна туршия

14.07.2009 | Коментари (0)
Късните посеви с моркови са подходящи за получаването на продукция през есента, която може да се ползва са съхранение и приготвяне на туршии. За тази цел са полезни сортове с по-къс вегетационен период. При обработката на почвата се цели да се намали до минимум загубата на почвената влага. За сеитба трябва да се използват семена с добра кълняемост. Те поникват бавно и за да бъде ускорен този процес е добре да се овлажнят предварително. Поставят се в торбички и периодично през 5 часа в продължение на 1-2 денонощия се потапят за няколко минути в хладка вода, която се сменя. След това се изцеждат и изсушават. Сеитбата се извършва във влажна почва, предварително добре обработена и набраздена на редове и ленти с разстояния средно 60 см между лентите и 30 см между редовете. Дълбочината е 2 см, като при леки и бързо просъхващи почви трябва да е по-дълбоко - до 3 см.

Грижете се за тях

Грижите през вегетацията се състоят в прореждане, окопаване, двукратно подхранване и редовно поливане. Важна грижа е системното унищожаване на плевелите, като за тази цел успешно се ползват хербициди, при които трябва се спазва посочения срок на внасяне и дозата. Първото подхранване се извършва във фаза 3-4 лист, в браздички от двете страни на редовете, с 1-1,2 кг на 100 кв.м амониева селитра, а . второто - в началото на образуване на кореноплодите с 1,2-1,5 кг за 100 кв.м. амониева селитра.. В тези две фази морковите се окопават ръчно или механизирано за разрохкване на почвата и унищожаване на плевелите. Поливките се извършват през 10-14 дни. Засушаването на посева е една от причините за разпукване на кореноплода, но при преовлажняването на почвата води до загиване на растението.

Разнообразие

Масовото прибиране на реколтата е през октомври-ноември, преди настъпването на големите студове. Извадените кореноплоди се почистват, листата се отрязват до самото чело, сортират се по големина и форма и се прибират за съхранение.

Сортовото разнообразие от семена на пазара не е голямо. Повечето са чужди, но се използват и българските Победител 4 и Нантски 3.

Топ фикс - директен сорт, тип нантски. По времето си на зрелост е средно ран. Коренопродът е с цилиндрична форма и заоблен връх, с дължина - средно 20-22 см. Подходящ е както за лагеруване, така и за връзкова продукция.

Юпитер - късен, високодобивен сорт, предназначен за лагеруване и преработка. Кореноплодите са едри, атрактивни, с много наситено оранжево оцветяване.  Дължината е средно 25-30 см. Вкусът е много добър, сочен и хрупкав.

14.07.2009, Жени КОЙНОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.

Вкусната дебелана
За баница с тиква, за традиционния тиквеник на Бъдни вечер, печена или варена, тиквата присъства на трапезата през студените зимни дни...    

Бамята се сее, когато акациите цъфнат
Бамята е много топлолюбива. За да поникнат нормално семената, почвата трябва да се е загряла до 15 градуса. Градинарите сполучливо са свързали срока на засяването й с цъфтежа на акациите.