Начало › Растения › Отглеждане › Резитба › › Кършенето – ако не внимавате, ще опропастите реколтата

Кършенето – ако не внимавате, ще опропастите реколтата

09.07.2009 | Коментари (0)
Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 недоразвити листа се нарича кършене. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но понякога  неправилно, защото лозите се кършат много ниско. С това листната им повърхност  силно намалява и се потиска развитието на кореновата система. При силните лози, когато леторастите се развиват буйно, кършенето е наложително. То може да се използва и като средство за борба против изресяването при сортове, като Мискет червен, Бяло без семе и др. При тях кършенето дава по-добър ефект. Не бива да се кършат слабите и новозасадените лози през първите години.

Когато искате с тази операция да предотвратите изресяването, то трябва да се извърши 3-4 дни преди цъфтежа. Така се преустановява растежът на летораста и към ресите се насочват повече хранителни вещества.

Кършенето на винените и десертните сортове се извършва към края на юни, след като леторастите са развили достатъчно листа и растежът им е намалял. След него на летораст трябва да останат поне 14 листа при винените и 16 при десертните сортове. Леторастите от чепове, които ще се използват при следващата резитба, се кършат на още по-голяма височина или се увиват по най-горния тел, без да се кършат. При слабо и умерено растящи лози и това увиване по високата телена конструкция е полезно. При буйно растящите лози и ниска телена конструкция обаче не може да се мине без кършене.

Слабо и умеренорастящите асми и високостъблените  лози не се кършат. Правилно извършено кършенето се отразява върху добива и големината на зърната. То може да окаже положително влияние и за подобряване качеството на гроздето при лозите, които имат буйни леторасти и са зашумени. Чрез него се дава възможност на слънчевите лъчи да проникнат до гроздето. То узрява по-добре и по-малко се напада от сиво гниене.

Ако обаче не направите тази операция правилно, може да има отрицателни резултати. При ежегодно ниско кършене силата на лозите отслабва, а оттук и тяхното плододаване. Намалява се захарността. С кършенето се увеличава добивът, но се намалява листната повърхност и лозата се заставя с по-малко листа да изхрани повече грозде. Леторастите и листата на кършените лози стават по-дебели, запазват зеления си цвят до по-късно през есента и узряването на пръчките се забавя.

09.07.2009, Гурко ЛОЗАНОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Боровинката не се реже първите години
След засаждането и през следващите няколко години културната боровинка не изисква резитба. Премахват се само повредените клончета. Резитбите започват от четвъртата година. Въпреки създадените благоприятни условия за отглеждането им, не може да се очаква хубав плод, ако храстите никога не се подрязват.

Резитбата ще направи старите храсти отново пищни
Храсти като форзицията или някои видове спиреи с времето се оголват отдолу и започват за цъфтят зле. Можете да им върнете предишната красота с помощта на резитба. През есента срежете главните стъбла на височина 30-50 см от почвата. През пролетта от тях ще излязат много нови филизи.

Резитбата ще направи старите храсти отново пищни
Храсти като форзицията или някои видове спиреи с времето се оголват отдолу и започват за цъфтят зле. Можете да им върнете предишната красота с помощта на резитба. През есента срежете главните стъбла на височина 30-50 см от почвата. През пролетта от тях ще излязат много нови филизи.