Начало › Растения › Отглеждане › Торене › › Задоволете капризите на ягодите, след като оберете плодовете им

Задоволете капризите на ягодите, след като оберете плодовете им

02.07.2009 | Коментари (0)
След като оберете ягодите трябва да обработите почвата, да плевите, да отстраните ластуните, да подхраните, напоите и да се борите с болестите и неприятелите. Обработката на почвата след беритбата на ягодите е от изключително важно значение за реколтата през следващата година. Ако не се извърши, се задържа растежа, значително се понижават добивите през следващата година и се намалява студоустойчивостта на растенията. В самите редове и в междуредията се прави плитко с мотика. Около ягодите се работи внимателно и на дълбочина 3-5 см, за да не се повредят корените, а на разстояние 10-12 см от растенията дълбочината й трябва да бъде 8-10 см. По време на окопаването е много важно да се извършва и загърляне на растенията. Загърля се на дълбочина до розетката на младите листа. Трябва обаче да се внимава сърцевината в никои случай да не бъде засипана с пръст. Най-подходящото време за загърляне е след беритбата на ягодите.

Плевене също е важно за поддържането на здрава ягодова градина. Не всички плевели обаче могат да бъдат премахнати чрез окопаването с мотика. Това се отнася  за бурените в редовете, които са много близо до ягодовите растения или в самите тях. Плеви се в хладно време, чрез отскубване или използване на инструменти.

Подхранете

Ластуните силно изтощават майчините ягодови растения. Ето защо, ако от насажданието няма да се получава разсад, едновременно с плевенето след беритбата,  се отстранят и ластуните. Не  се оставят да образуват розетки. Отстраняват се с мотичка или ножици в основата им. Ластуни се оставят само през първата година, близо до празни места, за да бъдат попълнени с нови растения-розетки.

Непосредствено след беритбата на плодовете се извършва подхранване на ягодовите растения с 15-25 г на 1 кв. м амониева селитра или с 20-30 г на 1 кв. м амониев сулфат. Целта е да се възстановят изтощените растения и да образуват нови разклонения., на които през септември се ще  формират цветните пъпки за следващата година.

След подхранването на растенията, полейте. Честотата на поливките зависи от падналите дъждове. При по-сушави години те достигат до 2-3 броя след беритбата. При по-продължително засушаване се извършват още 1-2 поливки през септември и до средата на октомври.

Болести и вредители

Чрез окосяване, събиране и изгаряне на листата на ягодата се унищожава по-голяма част от срещащите се в насаждението вредители ( ягодов акар, паяжинообразуващ акар, брашнеста мана, червени и бели петна по листата). Листата се косят непосредствено след прибирането на плодовете. Извършено навреме окосяването е полезно, тъй като на следващата година насажденията са по-чисти от вредители и се получават по-високи добиви. Ако закъснееете обаче ягодовите растения не успяват да възстановят листната си маса до края на лятото, затова залагат по-малко цветни пъпки и добивите през следващата година определено ще бъдат по-ниски. Именно затова на места с надморска височина над 800-900 м това мероприятие почти не трябва да се прилага.

02.07.2009, д-р Елена ЦОЛОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Мулчирайте около овощните растения
Мулчирането е алтернатива в борбата с плевелите. То е агротехническо мероприятие, с което се създава изкуствена покривка (мулч) върху повърхността на почвата, която оказва физично, химично и биологично действие.

Мулчирайте около овощните растения
Мулчирането е алтернатива в борбата с плевелите. То е агротехническо мероприятие, с което се създава изкуствена покривка (мулч) върху повърхността на почвата, която оказва физично, химично и биологично действие.

За богата зеленчукова реколта обогатете почвата през есента
За да растат и да се развиват нормално зеленчуците, те искат богати на хранителни вещества, рохкави, дълбоки и влагоемни почви. Ако вашата градина е с тежка и глинеста почва, много плитка, с близка подпочвена вода или земята е лека, чакълеста, бедна на хранителни вещества, сега е момента да подобрите мястото.