Начало › Материали на месеца › Статии от потребители › Лимончело – лятно питие, омайващо ни с атмосферата на Адриатика (Неаполския залив, Соренто и остров Капри)

Лимончело – лятно питие, омайващо ни с атмосферата на Адриатика (Неаполския залив, Соренто и остров Капри)

24.07.2009 | Коментари (0)

Нужни продукти:

8 добре узрели лимона
1 лайм(зелен лимон)
1 л 100 proof vodka
3 чаена чаша (700 гр.)
3 1/2 чаени чаши вода (875 мл.)

Измийте лимоните много добре с гореща вода, отцедете и подсушете напълно. С картофобелачка обелете кората(без бялата част). Поставете ги в буркан, заедно с 1 чаена чаша водка (корите трябва да са напълно закрити с течност). Затворете херметично и поставете на тъмно, хладно място за 30 дни, като разклащате всеки ден. Колкото по-дълго корите киснат във водката, толкова по-добре.

Смесете захарта и водата в тенджера. Оставете да заври и разбърквайте до пълното разтваряне на захарта. След това оставете за ври 10-на минути на слаб огън, докато сиропът се посгъсти. Свалете сместа от огъня и я охладете напълно. Прибавете към така направената гъста течност заготовката от лимонови кори и водка. Долейте и останалото количество алкохол и оставете да кисне в продължение на нови 30 дни.

След този период прецедете ароматизираната водка, за да отстраните лимоновите кори, през хартиен филтър или през плътен тензух. Напълнете в бутилки, затворете херметически и поставете в хладилника и сервирайте ликьора ледено студен в малки чашки. Чудесно се съчетава със сладолед. Питието се сервира в малки чашки за ликьор. Най-добре е да бъде със столче или с много дебело дъно, за да се избегне затоплянето от ръката, тъй като питието трябва да е леденостудено.Бутилката с лимончело е добре да стои във фризера. Чашите също би трябвало да са прекарали там поне час преди това.
Забележка: Зеленият лимон (лайм) не присъства в традиционната рецепта за лимончело, но придава чудесен аромат на ликьора.

24.07.2009, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Грижи за тревата
Косенето през лятото се прави 1 път седмично. Настройката на машината е за 2-3 см височина. Не трябва да махате повече от една трета от височината на тревата, но по принцип колкото по-интензивно се използва тревната площ, толкова повече е препоръчително да се коси.

Грижи за тревата
Косенето през лятото се прави 1 път седмично. Настройката на машината е за 2-3 см височина. Не трябва да махате повече от една трета от височината на тревата, но по принцип колкото по-интензивно се използва тревната площ, толкова повече е препоръчително да се коси.

Още за зеленчуковите разсади
При нашите климатични условия зимните месеци и началото на пролетта са неблагоприятни за отглеждане на топлолюбиви, зеленчукови култури. Периодът успешно се използва за производството на разсади на закрито, където лесно се създават оптимални условия за развитие. Разходите и семената са по малко; грижите са по ефективни; скъсява се срока на узряване и се удължава беритбения период. Най често за любителските зеленчукови градини се приготвя разсад, предназначен за средно-ранно производство. Практика е в личното стопанство да се използват семена от стари сортове, с много добри вкусови качества но с по нисък добив и неустойчивост на основните болести. Полагат се много грижи, окопаване, поливане, пръскане, но въпреки всички усилия, средства и време, крайният резултат често е незадоволителен.