Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Погалете разсада, за да бъде здрав

Погалете разсада, за да бъде здрав

13.03.2009 | Коментари (0)

Младите растения на разсадите, които се отглеждат в култивационни помещения, много често се издължават, изтъняват и отслабват повече, отколкото на открито. За да предотвратят тези процеси, градинарите са принудени да използват химични растежни регулатори (ретарданти). Но за да се получи ефект от употребата на растежните регулатори, често се налага да се прилагат неколкократни обработки с цел младите растения да останат по-ниски, с удебелени стъбла и да формират по-голяма коренова система.

Специалисти от Великобритания са провели изследвания с цел да се разработи технология за контрол над височината на разсадите. Използван е методът на докосването, който цели да предизвика механичен стрес в растенията. Този метод е бил демонстриран за първи път на изложба на цветя в Челси през май 2001 година, получавайки названието "леко докосване".

Научните изследвания показали, че растенията реагират най-активно на докосването рано сутрин, като различните видове растения реагират по различен начин. При някои е достатъчен кратък цикъл, а други имат нужда от повече обработки на ден. Един цикъл - това са две движения "назад - напред", а една обработка на ден - това са 10-20 цикъла.

Използването на метода "леко докосване" може да бъде ефективен при отглеждане на зеленчуковия разсад. При това младите растения не бива да бъдат подлагани на силен стрес, защото излишното физическо дразнене влияе на хормоналния баланс, което води до рязко прекратяване на растежа. Ето защо не се препоръчва да се провеждат повече от 20 цикъла (една обработка) "меко докосване" на ден. Практически за прилагане на този метод може да се ползва лека материя (пластмаса, картон), а може да се прави и с ръка.

Тази техника е приложима при зеленчуковия разсад на домати, краставици, зеле, а при културите с по-нежни листа (салати), трябва да се обработва предпазливо, за да не бъдат повредени.

Биохимичните последствия от метода "леко докосване" са многообразни (при него се освобождава газ етилен, който забавя растежа), но главното е едно - ако искате вашите млади растения да не израстват издължени, слаби и нежни, а да са ниски и компактни, трябва по-често да ги "галите". Под въздействието на физическото дразнене от докосването разсадите стават по-здрави. Това ще им помогне да понасят по-добре въздействията, които им се налага да изпитват в естествената среда, да стимулира прихващането при разсаждането им и по-нататъшното развитие на растенията за постигане на повече и по-качествена продукция.

13.03.2009, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

За да имате спанак рано напролет
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия. Той издържа на студ, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подходяща оранжерия с трайно покритие, но е добра и такава, която ще се покрие с полиетиленово фолио към края на октомври.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.