Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Погалете разсада, за да бъде здрав

Погалете разсада, за да бъде здрав

13.03.2009 | Коментари (0)

Младите растения на разсадите, които се отглеждат в култивационни помещения, много често се издължават, изтъняват и отслабват повече, отколкото на открито. За да предотвратят тези процеси, градинарите са принудени да използват химични растежни регулатори (ретарданти). Но за да се получи ефект от употребата на растежните регулатори, често се налага да се прилагат неколкократни обработки с цел младите растения да останат по-ниски, с удебелени стъбла и да формират по-голяма коренова система.

Специалисти от Великобритания са провели изследвания с цел да се разработи технология за контрол над височината на разсадите. Използван е методът на докосването, който цели да предизвика механичен стрес в растенията. Този метод е бил демонстриран за първи път на изложба на цветя в Челси през май 2001 година, получавайки названието "леко докосване".

Научните изследвания показали, че растенията реагират най-активно на докосването рано сутрин, като различните видове растения реагират по различен начин. При някои е достатъчен кратък цикъл, а други имат нужда от повече обработки на ден. Един цикъл - това са две движения "назад - напред", а една обработка на ден - това са 10-20 цикъла.

Използването на метода "леко докосване" може да бъде ефективен при отглеждане на зеленчуковия разсад. При това младите растения не бива да бъдат подлагани на силен стрес, защото излишното физическо дразнене влияе на хормоналния баланс, което води до рязко прекратяване на растежа. Ето защо не се препоръчва да се провеждат повече от 20 цикъла (една обработка) "меко докосване" на ден. Практически за прилагане на този метод може да се ползва лека материя (пластмаса, картон), а може да се прави и с ръка.

Тази техника е приложима при зеленчуковия разсад на домати, краставици, зеле, а при културите с по-нежни листа (салати), трябва да се обработва предпазливо, за да не бъдат повредени.

Биохимичните последствия от метода "леко докосване" са многообразни (при него се освобождава газ етилен, който забавя растежа), но главното е едно - ако искате вашите млади растения да не израстват издължени, слаби и нежни, а да са ниски и компактни, трябва по-често да ги "галите". Под въздействието на физическото дразнене от докосването разсадите стават по-здрави. Това ще им помогне да понасят по-добре въздействията, които им се налага да изпитват в естествената среда, да стимулира прихващането при разсаждането им и по-нататъшното развитие на растенията за постигане на повече и по-качествена продукция.

13.03.2009, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Зеленчуковите култури се поливат сутрин
Едно от най-важните агротехнически мероприятия при отглеждане на зеленчуците е напояването. То се прилага по два начина - повърхностно и подпочвено. Към повърхностното напояване спадат гравитационното напояване, дъждуването и капкуването. При гравитационното напояване и дъждуването е добре поливането да става в хладните часове на деня - сутрин до 10 часа, привечер или през нощта.

През февруари засейте пипера, пикирайте през март
За да отгледате ранен пипер в градината си, трябва да произведете разсад за него. От едроплодните дълги пипери, подходящи за такова отглеждане са сортовете Златен медал, Албена, Бяла капия, Люлин, Сиврия, от едроплодните широки можете да използвате сортовете Калинков 800/7, Бял калинков, а от дребноплодните - Джулюнска шипка, Пловдивска шипка.

Още за зеленчуковите разсади
При нашите климатични условия зимните месеци и началото на пролетта са неблагоприятни за отглеждане на топлолюбиви, зеленчукови култури. Периодът успешно се използва за производството на разсади на закрито, където лесно се създават оптимални условия за развитие. Разходите и семената са по малко; грижите са по ефективни; скъсява се срока на узряване и се удължава беритбения период. Най често за любителските зеленчукови градини се приготвя разсад, предназначен за средно-ранно производство. Практика е в личното стопанство да се използват семена от стари сортове, с много добри вкусови качества но с по нисък добив и неустойчивост на основните болести. Полагат се много грижи, окопаване, поливане, пръскане, но въпреки всички усилия, средства и време, крайният резултат често е незадоволителен.