Начало › Още за ... › Рецепти › › Вино от боровинки

Вино от боровинки

12.12.2008 | Коментари (0)

Те са вкусни и полезни не само като десерт. Ценителите могат да превърнат престоялите плодове в прекрасна напитка. Приготвянето на вино от боровинки не е трудна работа. Трябва обаче да се има предвид, че боровинките съдържат и бензоена киселина, която забавя алкохолната ферментация. За целта обраните зрели плодове се оставят да престоят 4-5 дни. Тогава бензоената киселина преминава в други съединения.

Първият момент за направа на обикновено сухо вино е загряването на плодовете докато кипнат - 10 кг боровинки се заливат с 4 литра вода. След това се охлаждат и се пресоват. Останалите твърди части се заливат с вода в съотношение 1:1 и след едно денонощие се пресоват. Сместта от двете пресования се подсилва с по 150 г захар на литър сок. За ускоряване на алкохолната ферментация се прибавят 3 г нишадър (амониев фосфат) на всеки литър сок и 5-10 г лимонена (винена киселина). Алкохолната ферментация трябва да протича при по-висока температура. За да започне по-бързо се прибавят 3-4 г хлебна мая. След като приключи ферментацията готовото вино се оставя да се самозабистри и се пълни в бутилки, те се съхраняват при температура около 8-10 градуса.

Преди консумацията напитката се охлажда при температура около 10 градуса. Може да се прибави и охладената газирана вода преди сервиране.

12.12.2008, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.